Kutatók éjszakája

Urológusok is várják az érdeklődőket a Semmelweis Egyetemen

Az ország egyik legmodernebb urodinamikai laborjába is bejuthatnak a látogatók, urológiai témájú előadásokat hallhatnak és az orvosoktól is tanácsokat kérhetnek pénteken a Kutatók éjszakáján a budapesti Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján.

2014.09.26 01:30MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

A téma iránt érdeklődők életmódtanácsokat kaphatnak, szemléletes előadásokat hallgathatnak meg és lehetőségük lesz az orvosokkal is elbeszélgetni. Az előre regisztráltak szűrésen és tanácsadáson is részt vehetnek.

Ezen az éjszakán kiscsoportos urodinamikai laborbemutatót is tartanak, amelyen megmutatják a teljes körű kivizsgálást végző műszert: ez a többi közt méri a húgyhólyag kapacitását, működését, érzékenységét, összehúzódási képességét és a záróizomfunkciót.

A felújított, kibővült urodinamikai labor egyben kontinencia centrum is, ahol a vizelettartási és ürítési zavarok teljes körű kivizsgálását, kezelését végzik. Országos ellátóhelyként a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján működik immár hazánk egyik legkorszerűbb ilyen centruma - közölte az egyetem szerdán az MTI-vel.

Mint írják, több mint félmillió ember küzd inkontinenciával, vagyis vizelettartási nehézségekkel Magyarországon, nők és férfiak egyaránt. A dohányzás következtében fellépő erős köhögési rohamok, az elhízás, a szellemi leépülés és a súlyos depresszió is elősegítheti ennek kialakulását.

A Kutatók éjszakáját Európa-szerte szeptember utolsó péntekén tartják azzal a céllal, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárják az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja a budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve, ötödik alkalommal a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.