Tudjuk, hogy rossz, mégse mondunk le róla

5 meglepő érv, miért is kell(ene) leszokni a szénsavról

Napjainkra már alig van ember, aki ne hallott volna róla, hogy a szénsavas italok nem egészségesek, ám hogy pontosan mi is velük a baj, kevésbé tudjuk - és róluk lemondani is nehéz.

2014.09.24 20:00ma.hu

A heti bevásárlás szerves részét képezi a kóla? Vagy arról már sikerült leszokni, mert tele van cukorral, meg mindenféle káros anyaggal, és ezért tavaly nyáron inkább a narancsízű üdítőre váltottak? Esetleg már ez sem téma, de a házilag, szifonban patronnal készített szóda elengedhetetlen kelléke az ebédnek? Akárhogy is, most összegyűjtöttünk öt olyan tényt, ami talán segít egy újabb lépést tenni az egészséges életmód felé, és segít abban is, hogy nagyobb motivációt érezzenek a szénsavas italok elhagyására.

1. A szénsav hizlalja a belső szerveinket

Amikor valaki elhízik, az kívülről is jól látható változásokat jelent, ám van a zsíroknak egy veszélyesebb fajtája, aminek a kockázatát épp az jelenti, hogy szinte észrevétlenül rakódik le és gyűlik egyre jobban: a rejtett zsírok. Ez az, ami nem a kívülről is látható zsírréteget növeli, hanem a szövetek között jelenik meg, és jellemzően csak akkor vesszük észre, amikor már valamilyen panaszokat okoz - ilyen többek közt a májzsír vagy a csontok körüli zsír.

Egy dán kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy meghatározott italokkal oltsák a szomjukat: a két csoport kalóriamennyiség szempontjából minden nap ugyanannyit ivott, de az egyik csoportnak kiadták, hogy csak szénsavmentes italokat fogyaszthatnak - gyümölcslevet, tejet vagy tiszta vizet -, míg a másik csak szénsavasat ivott, nemcsak cukros üdítőket, hanem akár "üres" szódát is. A fél év után azt tapasztalták az orvosok, hogy bár a testzsír-arány mindkét csoportnál változatlan maradt a kiindulási állapothoz képest, az úgynevezett rejtett zsírok mennyisége drasztikusan megemelkedett, ami számos egészségügyi kockázatot hordoz magában.

Fotó: freedigitalphotos.net/Tina Phillips

2. A cukormentes váltás nem segít

Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy álljunk át a cukros üdítőkről a diétás változatokra, és ha csak a kalóriamennyiséget nézzük, tényleg egyértelmű a különbség. Ám a szénsavnak önmagában is számos mellékhatása van, amint ez egy texasi felmérésből is látszik. A Texasi Egyetem Egészségügyi Kutató Központja 475 felnőtt egészségi állapotát kísérte figyelemmel tíz éven keresztül, és azt állapították meg, hogy akik diétás kólát ittak, azoknak 70 százalékkal nagyobb mértékben nőtt a haskörfogatuk azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak szénsavas italt. A szóda tehát a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem segíti a fogyást!

3. Némely szénsavas üdítő mérgező égésgátló anyagot tartalmaz

Bár Európában és Japánban már betiltották a mérgező hatású brómozott növényi olaj (BVO) égésgátlóként való alkalmazását az élelmiszerekben, Amerikában mindmáig sorban állnak a polcokon azok az üdítők, amelyek ilyet tartalmaznak. Szerencsére idén májusban a két legnagyobb üdítőgyártó cég szinte egyszerre jelentette be, hogy dolgoznak azon, hogy ezt a szert eltávolítsák a termékeikből, néhány italban - mint például a nagy sikerű Dr. Pepperben, vagy a nálunk is ismert Seven Up üdítőben - továbbra is megtalálható.

Még szerencse, hogy a legtöbben ritkán iszunk "igazi" amerikai üdítőket.

4. A szóda szennyezi a vizeinket!

A képlet egyszerű: a testünk nem képes a mesterséges édesítőszereket lebontani, tehát végül a csatornában kötnek ki, ahonnan a szennyvíztisztító telepeken keresztül a folyókba és a tavakba kerülnek. Egy 2009-ben végzett vizsgálat alapján svájci kutatók hozták nyilvánosságra, hogy az ország szinte összes folyójában és tavában megtalálták azokat a mesterséges édesítőszereket - K-aceszulfám, szacharin, szacharóz, stb. -, amelyeket a cukormentes üdítők édesítésére használnak.

5. A szénsav gyorsabban öregít

Nem győzünk elég pénzt költeni a különféle öregedésgátló termékekre, mind belülről, mind kívülről, multivitaminok és krémek egész sorából válogathatunk - de közben eszébe jutott már valaha, hogy talán azzal kellene kezdeni az egészet, hogy abbahagyja a szénsavfogyasztást? Ez ugyanis csökkenti a csontsűrűséget, rontja a fogakat és ami a legrosszabb, még veseproblémákat is okoz - mivel a diétás és a normál szénsavas üdítők a penész és a baktérium kivédésére foszforsavat tartalmaznak. Egy 2010-es tanulmány szerint a kísérleti egerek közül öt héttel korábban haltak meg azok, amelyeknek magas volt a foszfátszintjük, szemben a normál foszfátszintű egerekkel.

Kell még ennél többet mondani, miért jobb a friss gyümölcslé vagy a tiszta, bubimentes víz?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.