Mi még meddig használjuk?

Nálunk mikor tiltják be a "káros" fogkrém-összetevőt?

A műanyagok helyett természetes módszerek is vannak arra, hogy fokozzuk a fogkrémek vagy arcradírok tisztító hatását. Meddig vesszük még a káros termékeket?

2014.09.24 08:24ma.hu
freedigitalphotos.net/Mister GC

Az arc- és testradírokban, valamint fogkrémekben található mikroszemcséket úgy reklámozzák, mint a világ második szépészeti csodáit az arckrém után. De a halak egyre rosszabbul viselik, és az USA jogalkotói már hajlandóak lennének arra, hogy megtiltsák a szépségipari vállalatoknak, hogy műanyag abrazív (polírozó) anyagokat tartalmazó készítményeket gyártsanak. Találhatunk ilyen anyagokat a Procter & Gamble-től a Johnson & Johnson-on és az Unilever-en át a L’Oreal-ig a legtöbb „radírozós” termékben, az arcpakolásoktól kezdve a gyerekfogkrémekig.

Noha mi egyszerűen lemossuk magunkról a csatornába, ezek az apró golyók azonban simán átjutnak a szűrőkön, és összegyűlnek a természetes vizekben. A kutatók szerint a golyóstoll végének megfelelő nagyságú műanyagok a legtöbb édesvízkészletünkben megtalálhatók (így az USA és Kanada közötti Nagy-Tavakban is), és bizony a táplálékláncba is bejutnak.

A főként polipropilén és polietilén (ezekből van a medence és a nejlonzacskó is) anyagokból készült szemcséket még 1972-ben szabadalmaztatták, és az 1990-es évektől alkalmazzák tömegcikkek gyártásához. Szerencsére, ma már akad olyan cég, amelyik ígéretet tett arra, hogy 2015-ig minden "polír-terméküknél" bevezetnek természetes megoldást, és 2017-ig kivezetik a piacról a "veszélyes" készítményeket.

Ha már az amerikai Nagy-Tavak szóba kerültek, jelenleg évente 19 tonna gyűlik össze ezekből a műanyag mikroszemcsékből csak New York szennyvizében! Bekerülnek az állatok keringésébe és emésztőrendszerébe, találtak már a sügértől kezdve az éti kagylóban és a tarisznyarákokban is. Ezek a szintetikus részecskék ráadásul megkötik a vegyszereket is, így a kémiai szennyezőanyagokat magukkal viszik az állatokba, így az emberekbe egyaránt.

A fiatalság árnyékában

A test- és bőrradírok esetében fiatalságot ígérnek ezek a kozmetikai szerek, a bőr "láthatóan tisztább" és hamvasabb lesz, nem csak "mélyen tisztítanak", hanem "új erőt" is adnak. Ugyanilyen ígéretekkel csábítanak a fogkrémek, melyek villogó fehér mosolyt garantálnak. Fontos, hogy olyan terméket válasszon, amiben természetes súrolószerek vannak, ilyenek például a magörleményeket (barack, mandula) vagy például sószemeket tartalmazó készítmények. Ezek ugyanannyira segítenek megfiatalodni, mint a műanyag gömbök, de veszélytelenek az élőlényekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.