Lappangó otthoni gyilkosok

Ami szebbé, tisztábbá, vagy illatosabbá tesz, az akár meg is ölhet

Nézzük, milyen csendes gyilkosok lapulnak az otthoni szekrényekben!

2014.09.21 17:00ma.hu

A modern kor embere a tömegtájékoztatásnak köszönhetően tökéletesen tisztában van a légszennyezés, a növényvédőszerek, a veszélyes hulladékok vagy a mobiltelefonok sugárzásának következtében rá leselkedő veszélyekre. De kevesen gondolkodnak el azon, hogy a háztartásaikban megtalálható termékek – dacára annak, hogy biztonságosnak gondolják – milyen veszélyeket rejtenek.

Nézzük, milyen csendes gyilkosok lapulnak az otthoni szekrényekben:

Aeroszol: A különböző flakonokból (hajlakk, dezodor) az anyagok kifújását segítő vegyi anyagok például tüdőbajt, allergiát és asztmát okozhatnak.
Megoldás: Cseréljük az aeroszolos termékeket pumpás verzióra, ha pedig muszáj spray-t használnunk, akkor csukjuk be szemünket és a szánkat.

Takarítóeszközök: Noha a lakást csillogóan tisztává varázsolják, még az okö takarítószerekben lévő anyagok akár gondot is okozhatnak.
Megoldás: Mindig olvassuk el a termékleírást, használjuk a termékeket megfelelően és takarítás közben lehetőleg tartsuk nyitva az ablakokat. Érdemes átállni a – nagyszüleinknél remekül bevált – hagyományos tisztítóeszközökre, mint a citromlé, az ecet és a sima víz.

Légfrissítők: Az otthonok illatosabbá tételéhez használt légfrissítőkben olyan anyagok vannak, amik akár rákot vagy az utódnemzést akadályozó betegségeket is okozhatnak.
Megoldás: Fújkálás helyett szellőztessünk minél gyakrabban és használjunk szűrős rendszerű légtisztítókat.

freedigitalphotos.net/photostock

Kozmetikumok: Azok a nők, akik több hónapos szempillaspirált használnak, a forró autóban hagyják a piperetáskájukat, vagy vízzel, esetleg nyállal kezelik a szemceruzájuk hegyét, komoly szemfertőzés veszélyének teszik ki magukat. Ugyanis a termékeket a baktériumoktól megvédő tartósító anyagokat a víz a nyál, a kézen lévő anyagok és a hőség könnyedén haszontalanná teszi.
Megoldás: Mindig mossunk kezet sminkelés előtt, 2-4 havonta cseréljük le a szempillaspirált, a szemceruzákat pedig minden évben. A sminkfelszerelést pedig száraz hűvös helyen kell tartani.

Kontaktlencse: A nem rendszeresen tisztított kontaktlencse akár vakságot okozó baktériumok melegágyává is válhat.
Megoldás: Mindig mossunk kezet a lencse behelyezése előtt, és rendszeresen tisztítsuk a lencséket. A tárolójukat pedig lehetőleg háromhavonta cseréljük.

Antibakteriális termékek: A szappanokban, dezodorokban, szájvízben, fogkrémben, játékokban, ruhákban, ágyneműkben használt triklozán komoly egészségkárosodást okozott a laboratóriumi állatoknál.
Megoldás: Semmilyen kutatás nem bizonyítja azt, hogy az antibakteriális termékek hatékonyabbak lennének egy alapos kézmosásnál.

Szájvíz: Sok vásárló panaszkodott arról, hogy a szájvíz használata után elvesztették ízérzékelésüket vagy foltok jelentek meg a fogukon. Ennek oka a termékekben megtalálható Cetylpyridinium-Klorid.
Megoldás: Ha barna elszíneződések jelennek meg a fogakon vagy nem érezzük a megszokott ízeket a öblítés után, azonnal hagyjuk abba a szájvíz használatát! Egyébként a fogmosás és a fogselyem használata is tökéletesen elég a megfelelő szájhigiéniához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.