Bambi-bőgés

Az édesanyák hallása nem ismer faji korlátokat

Valószínűleg minden anya egyetért abban, hogy a gyereksírás az a hang, ami mindig, minden körülmények között azonnali figyelmet követel. Mint kiderült, nincs kivétel.

2014.09.21 11:00ma.hu

Úgy tűnik a kutatók most komoly bizonyítékot találtak arra, hogy a csecsemők bömbölése fajtól függetlenül minden anyára hatással van.

A University of Winnipeg tudósai ugyanis szarvasokkal végzett kísérletek segítségével demonstrálták, milyen hatással lehet egy csöppség üvöltése az anyaállatokra. Az erdőbe kihelyezett hangszórón először szarvasgida szívbemarkoló sírását játszották le, ami oda is csődítette az anyaállatokat.

Ez kevésbé volt meglepő, az már sokkal inkább, hogy mikor más emlősök (fókák, emberek, denevérek) kölykeinek panaszát sugározták szét az erdőben, a szarvas anyák akkor is rohantak segíteni.

A kutatók szerint a kísérlet azt bizonyítja, hogy ezekben a sírásokban kell, hogy legyen valami közös és arra is rávilágít, hogy az állatok bizony képesek hasonló érzelmekre, mint az emberek.

Pontosan úgy üvölt a gyerek, mint a tigris

A tigrisek és oroszlánok éppúgy üvöltenek, mint ahogyan a csecsemők sírnak - ezt a következtetést amerikai kutatók vontál le már évekkel ezelőtt a gégében végbemenő folyamatok és az ott keletkező zajok elemzéséből. A tigrisek és oroszlánok hangszalagjai mozgékonyak, zselészerűek - akár a csecsemőké -, és rendszertelen vibrálásuk reszelős üvöltést hoz létre. Csak a frekvenciában adódik jelentős különbség, és ebből fakadóan a hangfekvésben is.

Az üvöltés és a babasírás egyaránt nem túl kellemes hangzású. Az okaik azonban eltérőek: míg a csecsemők elsősorban figyelmet vagy segítséget követelnek, az állatok hangjukkal területi követeléseiket tolmácsolják fajtársaiknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.