Neked is ez van!

Fáj a fogad, ha csak levegőt veszel? Ez a gond!

Ha édes, sós, hideg, meleg étel fogyasztásakor vagy levegővételkor, fogmosáskor éles fájdalom nyilall fogunkba, a legfontosabb, hogy tartózkodjunk a savas ételek és italok fogyasztásától!

2014.09.22 00:30ma.hu
freedigitalphotos.net/Mister GC

Sajnos, sokunkkal fordul elő, hogy hideg italok, fagylalt fogyasztásakor hirtelen éles fájdalmat érzünk fogainkban. Máskor a villa érintése, vagy fogmosáskor lép fel éles, pár pillanatig tartó fájdalom. Ezt nevezzük fognyaki érzékenységnek - szögezte le Dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesületének szakembere.

A szabaddá vált fognyak érzékenysége egyéni. Sokszor minimális ínyvisszahúzódás elviselhetetlen fognyaki érzékenységhez vezet, máskor pedig nagy felszínen szabaddá vált fognyak alig reagál ingerekre. Ritkán ínyvisszahúzódás nélkül is felléphet fokozott fognyaki érzékenység. Ennek leggyakoribb oka az, hogy a fognyakon a zománc-cement találkozás nem tökéletes, a dentin (zománc alatti szövet) fedetlenül marad. Ugyancsak fokozott fognyaki érzékenység alakulhat ki koronák mentén is, ha a széli zárás nem tökéletes és fogfelszínek szabadon maradnak.

A fognyaki érzékenység mechanizmusa teljes egészében még ma sem tisztázott. A fogak koronáját üvegszerű szövet, a zománc borítja. Ez jól szigetel, és ennek köszönhetően elviseljük a hideg vagy meleg ingereket a szánkban. A dentinben vannak olyan rostok és mikrométer nagyságú csatornák, amik vezetik az ingert a fogpulpába (köznyelven fogidegbe).

A pulpa nagyon érzékeny, idegágakban gazdag szövet és hevesen reagál minden ingerre. A szuvas fogak is azért olyan érzékenyek, mert a szabaddá vált dentin közvetíti az ingereket a fogpulpába. A dentin fájdalomérző reakcióinak magyarázatára több elmélet született.   A legelfogadottabb elmélet szerint a dentinben lévő millió kis csatornában inger hatására folyadék vándorol, és ez közvetíti a fájdalmat. Ezért van az, hogy nem csak hidegre vagy melegre, de csokoládé vagy nagyon tömény sós ételek fogyasztásakor is hasonló fájdalom léphet fel.

Amennyiben a fogideg csatornákat valamilyen speciális anyaggal elzárjuk, a fognyaki érzékenység csökken vagy meg is szűnik. 

Mit tehetünk akkor, ha levegővételkor, vagy ételek fogyasztásakor illetve fogmosáskor éles fájdalom nyilall fogunkba? Első és legfontosabb, hogy tartózkodjunk a savas ételek és italok fogyasztásától, mert a savak kioldják a fogfelszín kristály-állományát és jelentősen fokozzák az érzékenységet. A másik teendő, hogy csak természetes alapanyagú fogkrémet választunk, ez nem csak csökkenti a fájdalmat, de jóval egészségesebb is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.