Nesze neked tudatos táplálkozás!

A cukor rossz, de az édesítő még rosszabb...

Óriási csalás áldozatai vagyunk? A mesterséges édesítők növelik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát!

2014.09.19 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos pat138241

Tudja, mekkora biznisz a mesterséges édesítőszerek piaca? Éves szinten 1,5 milliárd dolláros (közel 400 milliárd forintos) bevételt generálnak a cukor helyett/mellett szedett szerek. Azért fogyhatnak ekkora mértékben, mert azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy használatukkal megelőzhetjük az elhízást és a diabéteszt. Ám ez legalábbis komoly csúsztatás egy nemrég megjelent kutatás szerint...

Egy izraeli kutatócsapat - a Rehovot városában található Weizmann Tudományi Intézet szakembereiből álló csoport - alapos vizsgálatnak vetette alá a mesterséges édesítőket - szacharint, szukralózt és aszpartámot. Egereken és embereken egyaránt folyt a 11 hétig tartó kísérlet, melynek során arra voltak kíváncsiak, vajon hogyan reagál a szervezet anyagcsere rendszere a fent említett mesterséges kemikáliákra. Kontrollcsoport nélkül nincs hiteles vizsgálat; nekik cukrot - glükózt és szacharózt - kellett fogyasztaniuk ezalatt a közel három hónap alatt.

Ennek a "kúrának" az eredményeként a mesterséges édesítőszert fogyasztó egerek szervezete glükóz-intoleráns lett, vagyis olyan metabolikus zavar alakult ki bennük, melynek során a test számára nehezen feldolgozhatóvá válik a cukor glükóztartalma, ezzel pedig túlságosan magas szintet ér el a vércukor szintje. Az anyagcserezavart az orvosok a cukorbetegséggel kapcsolatos jelenségnek tartják, mely egyes esetekben nem (csak) diabéteszt okoz, hanem növeli az elhízás kockázatát is.

Érdekes módon leginkább a szacharin hatása volt jelentős, az olyan egyéb tényezők, mint hogy az egér vékony vagy elhízott volt-e a kísérlet kezdetekor, mennyit evett és ivott vagy milyen feladatokat végzett a 11 hét alatt, számottevően nem befolyásolta a végeredményt. Kiderült, hogy a titok a belekben lappang: a bélflóra összetétele, a benne levő baktériumok változnak, attól függően, milyen édesítőt evett az egér.

Az embereken lefolytatott kísérlet során először megvizsgálták az izraeli kórházi adatokat, amelyek egyértelmű összefüggést mutattak ki a mesterséges édesítőszerek és az elhízás/diabétesz között. Ám azt a számok nem jelezték, hogy melyik az ok és melyik az okozat. Ezért felkértek hét egészséges, nem elhízott embert mesterséges édesítőszerek fogyasztására. Egy hétig minden nap a megengedett mennyiség maximumát ették, ami négyükre hatással volt, hármukra nem. A négy érintett beleinek baktérium-összetétele megváltozott és egyben glükóz-intoleránssá váltak.

Mindez azt jelzi, hogy habár nem mindenkiben, de sokakban felborulhat az anyagcsere normális rendje, ha a cukrot nem száműzi az étrendjéből, hanem helyettesíti azt mesterséges édesítőszerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.