Meggyógyít az optimizmus?

A pozitív emberek tényleg egészségesebbek?

Az optimista gondolkozású emberek általában egészségesebbnek is érzik magukat a borúlátó társaiknál, de eddig sokan úgy vélték, ez csak egyszerű feltevés, ami mögött nincs tudományos vizsgálat.

2014.09.16 22:00ma.hu

A született optimisták mindig is mondták, hogy jobb az egészségük, mint a borúlátó társaiknak, ám a hitetlenkedők eddig csak legyintettek erre, mondván, ezt csak ők gondolják így magukról, de semmi tudományos alapja nincs a kijelentésnek. Most azonban a Chicago-i Loyola Egyetem pszichológia professzora, Fred Bryant megszerezte a hiteles bizonyítékot is, így mostantól tényleg bátran mondhatjuk, hogy a pozitív gondolkodású emberek egészségesebbek.

A kutató több mint 200 korábbi tanulmányt vizsgált át, és megerősítette azt az állítást, hogy az optimistáknál feleakkora eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, szívroham, stroke, mint a kevésbé bizakodóknál. Ám korábban úgy vélték, hogy ezek az eredmények az egyéb körülmények miatt születnek, például a boldogabb emberek kisebb valószínűséggel lesznek elhízottak, gyengék, vagy viselkednek bármilyen szempontból az egészségre károsan. A mostani felülvizsgálat során azonban a professzor sorra vette azokat a tulajdonságokat is, amelyek hatással lehetnek az egészségre, mint például a dohányzás, a testsúly vagy a társadalmi és gazdasági státusz.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

A statisztikák szeint a pozitív gondolkodású emberek tovább élnek, és kevésbé éri utol őket a megfázás, és a nehéz időket is könnyebben vészelik át. Egyelőre nem tudnak a kutatók sem választ adni arra, hogy ez miért van így, de úgy sejtik, hogy a boldogabb embereknek alacsonyabb a szorongásszintjük, ez pedig kivédi az olyan káros, többnyire a krónikus stressz okozta fizikai hatásokat, mint például a gyulladásos folyamatok vagy épp a magas vérnyomás.

Más kutatások szerint a pozitív gondolkozás a fizikai kimerültség ellen is véd, ezt egy teszttel is alátámasztották: egy motivációs tréning után biciklire ültették a résztvevőket, és kiderült, hogy a lelkileg "felturbózott" alanyok 18 százalékkal tovább bírták a terhelést, mielőtt teljesen kidőltek volna.

A pozitív gondolkodásban az a legjobb, hogy bárki számára elérhető, csak egy kis gyakorlás kell hozzá. "Ízleld meg a pillanatot" - fogalmazott Bryant, és azt mondja, a legapróbb dolgokat is észre kell venni és hálásnak kell lennünk érte - mint például egy naplemente, vagy az udvaron játszó gyermek látványa, de ugyanilyen a büszkeség, amit egy jól végzett munka után érzünk. Csak arra kell vigyázni, hogy ne vigyük túlzásba, például csak azért nem bekötni a biztonsági övet, mert "velem úgyse történhet baj", nem túl biztonságos. Egyszóval legyen optimista, nézzen derűsen a jövőbe, de azért készüljön fel a várható nehézségekre is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.