Hétfőn

Európai lakossági egészségfelmérés kezdődik - kérdez a KSH

A reprezentatív felmérés az ország 532 településén, csaknem tízezer ember személyes megkérdezésével készül.

2014.09.14 10:56MTI

A lakosság egészségi állapotát méri fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőtől december 15-ig tartó vizsgálatában, amelyet ötévente minden európai uniós tagállamnak kötelező elvégeznie.

A hivatal tájékoztatása szerint a reprezentatív felmérés az ország 532 településén, csaknem tízezer ember személyes megkérdezésével készül. A kérdőívre a válaszadás önkéntes. A véletlen mintavétellel kiválasztott, 15 év feletti válaszadókat a három hónap alatt a KSH igazolvánnyal ellátott kérdezői keresik fel - hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hivatal bizalmasan kezeli az adatokat, és kizárólag statisztikai célra, összesítve, az egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel, pontosan követve a törvények előírásait. A felmérés első eredményeit várhatóan 2015 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

Egy 2008-as uniós keretrendelet valamennyi tagállamnak előírja az egészségügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettséget, többi között az európai lakossági egészségfelmérés bevezetését és ötévenkénti megismétlését. A felmérés 2014-től minden tagországban kötelező, de Magyarországon 2009 óta már másodszor végzik el. A felmérés célja, hogy az országok egészségügyi mutatói összehasonlíthatók legyenek, továbbá az adatok hozzájárulhatnak az egyes országokon belül az egészségpolitikai intézkedésekhez és az egészségügyi ellátórendszer minőségének javításához - írták.

A közlés szerint a válaszadók egy kisebb csoportjának az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet külön vizsgálatot is szervez, hogy felmérjék az egészséget nagyban meghatározó táplálkozási szokásokat. Az országos táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálatot 122 településen végzik majd, több mint háromezer ember megkeresésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.