Gasztro-kultúra

Nemzeti ételt választanak maguknak a dánok

Az egész országra kiterjedő szavazás keretében választanak maguknak hivatalos nemzeti ételt a dánok.

2014.09.14 07:30MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/pupunkkop

A kezdeményezést elindító Dan Jörgensen élelmezésügyi miniszter közleményében hangsúlyozta, reméli, hogy az ország nemzeti ételéről való szavazás a dán gasztrokultúra boncolgatására sarkallja a munkahelyi étkezdékben összegyűlő kollégákat és az otthoni konyhaasztal köré sereglő családtagokat, barátokat.

A dánoknak a következő két hét áll rendelkezésükre, hogy megosszák saját és megvitassák mások javaslatait a különböző közösségi oldalakon. A javasolt fogásoknak az átlag dán állampolgár számára jól ismertnek és csalogatónak kell lenniük.

Ezután az ország nyolc különböző térségéből kiválasztott séfek fejenként három ételt készítenek a helyi hozzávalók felhasználásával. A remekműveket bemutatják az egyes térségek állampolgárainak, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre. Mindegyik séftől egyetlen fogás jut tovább a nemzeti döntőbe. A legjobb nyolc recept közül november 20-án választják ki Dánia hivatalos nemzeti ételét.

"Miénk talán a világ néhány legkitűnőbb nyers élelmiszer-alapanyaga. Történelmileg is nagyszerű gasztrohagyományokra tekinthetünk vissza, amelyeket most szerintem újra felfedezhetünk és tovább fejleszthetünk. A kedvenc fogásaink megvitatása mindenképpen segíteni fog minket ebben" - fogalmazott Jörgensen.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.