Szuperlátás, állítólag

Infravörös látás A-vitamintól

Ember szabad szemmel még nem látta azt, amit azok a kutatók, akik lecserélték az A-vitamint A2-re.

2014.09.15 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Sok mindent más megvilágításba helyez, ha nézőpontot váltunk, de azt talán senki sem gondolta volna, hogy pusztán egy vitamin lecserélésével szupermen-szerű látást lehet elérni. Illetve volt, aki nem csak gondolta, hanem meg is valósította az elképzelést. Jeffrey Tibbetts kutató állítása szerint elegendő mindössze kiváltani az általánosan fogyasztott A-vitamint annak egyik variánsára, az A2-re. Ezt kúraszerűen alkalmazva az emberi szem előtt feltárul az infravörös színtartomány - a színskála azon része, amit az átlagember sosem lát.

Noha általános kétkedést váltott ki a szemészek körében Tibbetts és tesztpartnere, Gabriel Licinia kísérlete, ők váltig állítják, hogy hat hónapnyi táplálkozási kutatást követően képessé váltak módosítani az emberi látást. Amit egyébként senkinek nem ajánlanak: azok, akik nem követik az általuk leírt eljárást, és nem a megfelelő mértékben adagolják a vitamint, akár meg is vakulhatnak.

Talán meglepő, de nem a fenti kutatópáros az első, aki természetes infralátással kísérletezik. Az amerikai hadsereg például az 1930-as években patkányok infravörös színt látó képességével folytatott kutatásokat, de aztán az éjjellátó eszközök megjelenése idejétmúlttá tette ezeket a próbálkozásokat.

Egy kis anatómia
De miért nem érzékeli a hétköznapi emberi szem a fenti színtartományt? Látószervünk parányi csapok és pálcikák millióit tartalmazza, ezek teszik láthatóvá a világot számunkra. Ahogy a Wikipedia írja: "A pálcikák az alacsonyabb intenzitású fényre is érzékenyek, az erősebb fényingert igénylő csapok a színlátást és az éles látást szolgálják. Az úgynevezett sárgafoltban (macula lutea) levő látógödörben (fovea centralis) csak tömötten egymás mellé rendeződött csapok vannak, ez az éles látás helye. Egy kis túlzással azt is lehetne mondani, hogy az emberi szem egy 130 megapixeles fényképezőgép. Az ember, és vele együtt a többi főemlős is, a világot a kéktől egészen a vörös színig érzékeli, tehát körülbelül a 400 nanométertől 700 nanométerig terjedő hullámhosszú fényt. A csap- és pálcikasejtek kültagjaiban (csapok és pálcikák) ismétlődő sejtmembránkorongok találhatók, amelyek membránjaiban fényérzékeny festékanyagok (rodopszinok) vannak. Amikor a megfelelő hullámhosszú fény éri ezeket a festékanyagokat, molekuláik megváltoznak, és ingerületbe hozzák az adott receptorok egész membránrendszerét."

Az A-vitamin létfontosságú az úgynevezett opszin proteinek számára, amik a szembe érkező fényt az agy által "olvasható" kémiai jellé alakítják. Amikor egy foton eléri a retinát, a megfelelő csap végén kémiai reakció keletkezik, majd pár milliszekundum múlva az agy érzékeli a színt. Licina és Tibbetts ezt a funkciót írta felül azzal, hogy a hétköznapi, zöldségekben és tejtermékekben található A-vitamin helyett A2-vitamint szedett.

Eredmények?
Szigorú, 25 napos diétájuk során csak pár olyan élelmiszert vettek magukhoz, amiben nincsen hagyományos A-vitamin, szervezetük tápanyagigényének zömét por alapú, A2-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítővel elégítették ki. Feltételezésük szerint a megnövelt A2-mennyiséggel lejjebb szorítható a szemben levő csapok által érezhető sugárzás hullámhossza, vagyis betekintést nyerhetnek az infravörös tartomány tetejébe. Mindez azonban néhány nem várt mellékhatással járt, mint például lecsökkent étvágy és érzelmi instabilitás, árulta el Licina.

Amint azt már említettük, állításukat sok szemész kétkedéssel fogadta. Ugyanakkor vannak, akik hisznek a tudóspárosnak. A New Yorki SUNY Optometriai Egyetem látástudományi központjában dolgozó professzor, Benjamin Backus hangot is adott véleményének: "Ha lecseréljük az A-vitamint A2-re, elveszthetjük a kék szín látásának képességét. Vagy akár olyan átmeneti időszak is előállhat, melynek során nagyobb színskálát képes felfogni a szem, a régi spektrumbeli érzékenység egy részének elvesztése árán."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.