A rejtélyes QWERTY-hatás

Miért hordanak jobbra a gyereknevek?

Van egy igen furcsa közös jellemzője napjaink legkedveltebb gyerekneveinek, amiről még ön sem hallott!

2014.09.15 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Az élet legnagyobb ajándéka, ha az embernek gyereke születik. Számos teendővel jár a kis jövevény útjának eligazgatása, ezek közül az egyik legfontosabb a névadás. Számos szempont van, ami alapján a szülők kiválasztják a megfelelőt, de tudat alatt sokan engedelmeskednek egy bizarr mintázatnak. Fogadjunk, sose gondolta volna, hogy a legnépszerűbb nevek zöme "jobbra húz" a billentyűzeten!

Csak az elmúlt években derült fény az úgynevezett QWERTY-hatásra, vagyis, hogy a jobb kézzel gépelt betűkből álló szavakhoz pozitívabb érzést társítunk. Ez a kísérletek szerint még a balkezesek esetében is így van, állítja Daniel Casasanto, a Chicagoi Egyetem pszichológusa, aki már három nyelven is igazolta a feltevést. Állítása szerint ennek az az oka, hogy egy hagyományos elrendezésű billentyűzeten a jobb kéz alatt kevesebb gomb található, így könnyebb őket begépelni.

Ez idővel a nyelvre is hatással van, adott hangot véleményének Casasanto. Új termékek, márkák és vállalatok jönnek létre, amiket el kell nevezni. Az ezért felelős emberek pedig előbb-utóbb billentyűzetet ragadnak, és máris működésbe lép a QWERTY-hatás, nyilatkozott a pszichológus, aki szerint ez az elfogultság mutatkozik meg gyermekeink névválasztási sémáiban is.

Casasanto és kollégái összesen 788 népszerű nevet vizsgáltak meg 1960 és 2012 között. Úgy találták, hogy 1990 körül, amikor általánosan kezdett elterjedni a QWERTY billentyűzetkiosztás, az újszülöttek neveinek betűi bizarr módon elkezdtek "jobbra tolódni". Vagyis az 1990 után születettek neveiben jelentősen magasabb arányban szerepelnek a billentyűzet jobb oldalán található betűk, mint az őket megelőző generáció(k) esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.