Jobban gyógyulnak az idősek

Magas a vérnyomása és még idős is? Akkor van egy jó hírünk!

A közhiedelemmel ellentétben a fiatalabbakat is sújthatja a probléma, ám tanulmányok szerint a gyógyszeres kezelésre jobban reagálnak az idősebb korosztály tagjai.

2014.09.14 12:00ma.hu

Ezért vegye komolyan a magasvérnyomást

Magasvérnyomás alatt a 140/90 feletti értéket értjük. Természetesen vannak olyan szituációk – pl. stressz, sport –, amikor hirtelen megugrik az ember vérnyomása, ám normál esetben vissza is tér a megengedett értékre. Amennyiben ez nem következik be, úgy a diagnózis egyértelműen felállítható. A betegségre máig sokan csak legyintenek és az időskor velejárójának tartják, ám kezelés nélkül szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ugyanis hipertónia esetén az erek fala megfeszül, így elvesztik rugalmasságukat, és belső falaikon sérülések keletkeznek.

Ez apróbb vérrögök kialakulásához, illetve meszesedéshez vezethet, ami jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát – figyelmeztet dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája.

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

Az idősebbek jobban reagálnak a gyógyszeres kezelésre

Szerencsére a magasvérnyomás megfelelő kezeléssel kordában tartható, így elkerülhetőek az esetleges szövődmények. A gyógyszeres kezelés az esetek többségében elengedhetetlen, és norvég tanulmányok szerint bár az idősebbeket gyakrabban érinti a hipertónia, ám ők (a 65 év felettiek) jobban és gyorsabban reagálnak a terápiára.

Megfigyelték ugyanis az orvosok, hogy náluk 1-2 Hgmm-rel jobban csökkentette a gyógyszeres kezelés a vérnyomást. Ráadásul náluk mellékhatások is ritkábban fordulnak elő, így fejfájásra is kevésbé panaszkodtak, mint a fiatalabbak. A vizsgálat azért is volt fontos, mivel sok orvos eddig vonakodott az idősek agresszívabb kezelésétől, viszont így bebizonyosodott, hogy esetükben is helyet kaphat a magabiztos terápia.

A fiatalok sem dőlhetnek hátra

A kutatás természetesen nem azt üzeni, hogy a fiatalok számára a gyógyszeres terápia hatástalan, de náluk fittségükből adódóan a rendszeres mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Tanulmányok szerint ugyanis akár 25 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást, ha a beteg egy héten 3-szor 20 percet kardio jellegű edzést folytat. A megfelelő életmód tehát nagyban támogatja a gyógyszeres terápiát, sőt, akár ki is válthatja azt – viszont kizárólag orvosi jóváhagyással!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.