Sikerült a kockázatos műtét

Mozartot hegedült, miközben az agyában turkáltak a sebészek

Különleges, bár kockázatos műtétet hajtottak végre izraeli agysebészek: egy hegedűművészt 20 éve tartó kézremegése miatt operáltak meg, miközben ő Mozartot játszott.

2014.09.12 08:04ma.hu

Naomi Elishuv valaha sikeres hegedűművészként játszott a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekarban, de 20 évvel ezelőtt észrevette, hogy időnként nem megy úgy a zenélés, ahogy addig. Az orvosok kézremegést diagnosztizáltak nála, ami egy agyi rendellenesség következménye volt, a betegség pedig kettétörte karrierjét, nem játszhatott tovább nyilvános fellépéseken. A nőnek azóta be kellett érnie azzal, hogy másoknak adja át a hegedülés tudományát, de mint mondja, ez rendkívül nehéz volt a számára. "A legnagyobb szerelmem a hegedülés, de sajnos mostanáig csak a tanítás során lehetett közöm hozzá. A remegésem megakadályozott abban, hogy profi zenész legyek, és ez szörnyen nehéz egy olyan nő számára, mint én, aki egész életében azt szokta meg, hogy játszik" - mondta a jns.org című izraeli hírportálnak.

Ám most esélyt kapott a visszatérésre, miután egy Tel Aviv-i idegsebészeti klinikán megoperálták őt. A műtét igen kockázatos és nehéz volt, de Yitzhak Fried professzor, a Funkcionális idegsebészet osztály igazgatója biztos kézzel helyezte el a megfelelő helyre az agyi pacemakert. Ez egy olyan készülék, amely az agyba beültetett elektródák segítségével impulzusokat bocsát ki, ami elnyomja a beteg kézremegését. Ugyanakkor ahhoz, hogy a legpontosabban helyezhesse el ezeket a bizonyos elektródákat, a sebésznek visszajelzésekre van szüksége, vagyis a betegnek éber állapotban kell lennie.

Fotó: YouTube

Az agysebészetben már ismert módszer, hogy bizonyos beavatkozások közben az addig alvó beteget felébresztik és beszélnie vagy például az ujjait mozgatnia kell, az azonban egészen egyedülálló volt, hogy egy hangszeren játszott valaki, miközben a sebészek a nyitott koponyája belsejében dolgoztak. "Rendkívül örülök, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy az egyik legtehetségesebb és tiszteletreméltó zenész privát koncertjét élvezhettük" - jegyezte meg a műtét után, az eredménnyel elégedetten a professzor.

"Az eljárás során a beteg nem érzett fájdalmat, mert az agy ezen területeiben nincs fájdalomérzet" - magyarázta az orvos. A műtétet ugyanakkor egy nagyon precíz tervezési fázis előzte meg, amelynek során milliméterre pontosan kellett meghatározni, hogy az agy mely részén kell elhelyezni az elektródákat. "Amikor stimuláltuk a megfelelő helyet, úgy tapasztaltuk, hogy a remegés megszűnt, Elishuv pedig tovább játszotta Mozartot - óriási átéléssel, de remegés vagy más mellékhatások nélkül" - mondta Fried.

A különleges operációt természetesen videóra vették az orvosok, de ezúttal nemcsak a szakemberek tanulmányozhatták a felvételt, hanem egy részét a nyilvánossággal is megosztották a YouTube-on.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.