Biotechnológiai mérföldkő

Rákmentes őssejt-kezelés, most először!

Komoly hátránya az őssejt-kezeléseknek, hogy azzal fenyegetnek: a beültetett sejtek rákos képződményeket hoznak létre az emberi szervezetben. De végre magunk mögött tudhatjuk ezt a kockázatot.

2014.09.12 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Egy japán szembeteg lehet az első, akinél indukált pluripotens őssejteket használnak fel terápiás - gyógyítási - célra. Ez a sejttípus ígéretes jövővel kecsegteti az őssejt-beültetésre várókat/vágyókat. A szakértők biotechnológiai mérföldkőnek nevezik a pillanatot, hiszen eddig komoly kockázatot rejtett magában az őssejtes kezelés.

A minden emberi sejt alapját képező építőkockák kívülről való, kvázi kontrollálatlan "beépítése" ugyanis rákbetegséggel fenyegeti azokat, akik vállalkoznak a terápiára. A szervezetbe bejutott őssejtek tumort is képezhetnek az emberi szervezetben, és ennek kiküszöbölésére eddig nem voltak meg a megfelelő technikák. Kísérletek ugyanakkor azt mutatják, hogy egereken és majmokon az új eljárással sikerült elkerülni a rákosodást.

Na de mik is azok az indukált pluripotens őssejtek? Anno komoly etikai vitát indított el az első őssejt-kinyerési folyamat, mivel azokhoz még embrionális sejteket használtak fel. Cikkünk főszereplői azonban egészen máshonnan származnak; az emberi bőrből nyerik ki őket a kutatók. Az így megszerzett sejteket aztán egy speciális eljárással "visszapörgetik" eredeti, "ősi" állapotukba.

Visszatérve a konkrét esetre: a japán páciens foltos degenerációban szenved, egy olyan betegségben, melynek lefolyása során az ember apránként elveszti a retinában levő fényérzékelő sejtjeit. A kezelést Masajo Takahasi, a japán RIKEN kutatóintézet szemész-kutatója fejlesztette ki. Ennek során a fent már említett módon előállítják az indukált pluripotens őssejteket, amiket aztán egy retinaformájú lapon kellő méretűre növesztenek. Végül ezt a lapot ültetik be a retinába.

Az eljárás egyébként állatokon - majmokon - már sikeresen bemutatkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.