Porckorongsérv is állhat a háttérben

Zsibbad a lába ülés közben?

Mindenkivel előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagjai. Amennyiben ez a kellemetlen tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának, mivel akár porckorongsérv tünete is lehet.

2014.09.13 14:00ma.hu

A gerincoszlop felépítése

A gerinc az emberi test leginkább igénybevetett része. A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak. Ezek szerepe egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt hogy segítsék a gerinc mozgását. A porckorong kettős állományból épül fel: kocsonyás pulpából és az azt körülvevő rostos gyűrűből. Ez utóbbinak kiemelt szerepe van, hiszen ez biztosítja a középen lévő anyag helyzetét.

Így alakul ki a porckorongsérv

Porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor a rostos gyűrű károsodik, meggyengül, és ezáltal a kocsonyás anyag kitüremkedik és nyomás alá kerül – magyarázza Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár. Amennyiben ülés közben visszatérően zsibbadást tapasztal a lábában, úgy érdemes isiászra – melynek oka akár gerincsérv is lehet – gyanakodni. Ez az érzés jelentkezhet a comb külső oldalán, a térd alatt, esetleg a lábujjaknál is, attól függően, milyen méreteket öltött a probléma.

Fotó: freedigitalphotos.net/marin

Főbb tünetei

• lábfájdalom
• zsibbadás
• reflexkiesés
• fokozódó tünetek köhögéskor/tüsszentéskor

Aktív fájdalomcsillapítással a kényelmes ülésért

Az isiász igen sok kellemetlenséget tud okozni, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal, ugyanis előrehaladottabb állapotban előfordulhat, hogy már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek. Dr. Váradi Éva szerint 3-5 alkalmas injekciós-infiltrációs kezeléssel a probléma megszüntethető, mely a gondok gyökerére hat.

Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet a gunaterápia és az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kineziotape ajánlott. "Azt viszont tudni kell, hogy nem a gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele" - teszi hozzá a doktornő. "Amennyiben "kiszakadt" formájával van dolgunk, akkor annak kezelésének (ami akár a műtét is lehet) eldöntése több szakma (reumatológus, neurológus, idegsebész) együttes feladata."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.