Fejlemények

Növekszik az azonos neműek házasságának támogatottsága Kínában

A homoszexualitás számos téren továbbra is tabutémának számít Kínában. Egészen 1997-ig törvényellenesnek számított az országban.

2014.09.09 14:58MTI

Mind többen fogadják el az azonos neműek házasságát Kínában, ahol a homoszexualitás korábban törvényellenesnek, mentális betegségnek számított. A legutóbbi felmérésben a csaknem százezer válaszadó már 90 százalék feletti arányban nyilatkozott úgy, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, s mindössze 8 százalék fogalmazott úgy, hogy teljes mértékben elutasítja azt.

A téma a napokban számos kínai fórumon és újságból köszönt vissza, annak kapcsán, hogy az elmúlt hétvégén Nagy-Britannia sanghaji főkonzulja, Brian Davidson az országban kötött házasságot férfi partnerével, Scott Csanggal. Kína ugyan nem ismeri el az azonos neműek közötti frigyet, de számos ország nagy-britanniai konzulátusán lehetőség adódik arra. A diplomata és partnere házasságát megörökítő képek igazi szenzációvá váltak a kínai interneten, a párnak több tízezren küldték el jókívánságaikat.

A homoszexualitás számos téren továbbra is tabutémának számít Kínában. Egészen 1997-ig törvényellenesnek számított az országban, s csak 2001-ben került le a mentális betegségek listájáról. A törvényi szabályozás azóta is várat magára, a melegeket nem védi például semmilyen rendelet a munkahelyi diszkrimináció vagy bármely más negatív megkülönböztetés ellen. A döntéshozók semleges álláspontot képviselnek a kérdésben, az azonos neműek házasságának legalizálását illetően az a felfogás, hogy az túlságosan is előrehaladott lépés lenne Kína számára.

Az elmúlt évek ugyanakkor érezhető változást hoztak a kérdéssel kapcsolatban. Egyrészt a téma a városi fiatalság érdeklődési körébe került, ezt a kínai nyelvben megalkotott új kifejezések sora is jól mutatja. Öt évvel ezelőtt Kína szárazföldi részének első ilyen megmozdulásaként a meleg közösség lehetőséget kapott felvonulás megrendezésére; erre Sanghajban került sor, s azóta is éves rendszerességgel megismétlik. A téma elől az állami sajtó sem zárkózik el, a China Daily című napilap például 2010-ben az első oldalainak egyikén, képpel számolt be "az első kínai melegházasságról" (amely mindazonáltal csak jelképes házasságkötés volt két férfi között), s más lapokban is mind gyakrabban találni a témával kapcsolatos hírt. Tavaly nyár óta a Pekingben élő melegeknek lehetőségük van partnerük számára tartózkodási engedélyért folyamodni, míg korábban ez csak különböző nemű házastársaik esetén volt megengedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.