Oszoljanak kérem, nincs itt semmi látnivaló

Halálunk után is értünk dolgoznak baktériumaink

Újabb eszközt kaptak a bűnügyi szakértők a kezükbe, köszönhetően az emberi bélrendszernek és a benne levő baktériumoknak.

2014.09.10 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Az emberi bélben akár 2 kilogrammnyit is kitehetnek az ott élő baktériumok, ami kifejezetten pozitív számunkra. A bélflóra segít megemészteni a megevett táplálékot, erősíti az immunrendszert és karban tartja a gyomor-bél traktust - ha folyamatosan tápláljuk. Ám az egyén halálával nem pusztulnak együtt ezek a mikrométernyi lények: táplálékbevitel nélkül elkezdenek vándorolni a testben, bejutnak a keringési rendszerbe és elérik az ember egyéb szerveit.

Félelmetesen hangzik? Pedig nem az - hiszen a halál után már gyakorlatilag mindegy, mi történik az emberi testtel. A haldokló sejteket fogyasztó baktériumok ugyanakkor árulkodhatnak a korpusz halálának okáról, ami különösen erőszakos elmúlás esetében jelent nagy segítséget a bűnügyi szakértőknek.

Az Alabama Állami Egyetem kutatói, élükön Peter Noble-lel, 11 elhunyt testét elemezték a halálukat követő 1 és 10 napot felölelő időszak alatt. Ezalatt megfigyelték, milyen gyorsan terjednek el a parányi lények, érnek el más szerveket az elhunytak testében, illetve, hogy mely fajok merre vették útjukat a szervezetben. Feltételezésükkel ellentétben nem volt megjósolható minta a terjedést illetően.

Mégis szolgált eredménnyel a kutatás, mivel a terjedés ütemét ismerve megközelítőleg megállapíthatóvá vált az elhalálozás pillanata és a testet a halál pillanatában körülvevő környezet. Utóbbi ugyanis jelentős mértékben képes befolyásolni a baktériumok terjedését. Ha a testet a gyilkosság helyszínéről másik helyre vitték, arról a belső szervek árulkodnak, támpontot adva a törvényszéki szakértőknek.

Vagyis, bizonyos helyzetekben a bélflóra még az ember halála után is érte dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.