Segítjük az AU erőfeszítéseit

Az EU ötmillió eurót ad, csak ne jöjjön ide az Ebola

Piebalgs szerint az EU kiáll afrikai partnerei mellett, szorosan együtt kell működnünk, hogy feltartóztassuk a halálos kórt.

2014.09.09 14:42MTI

Az Európai Unió ötmillió euró támogatást nyújt az Afrikai Unió (AU) most induló missziójának az Ebola-járvány elleni küzdelemre - közölte kedden a Európai Bizottság.

"Az EU kiáll afrikai partnerei mellett, szorosan együtt kell működnünk, hogy feltartóztassuk a halálos kórt" - közölte Andris Piebalgs fejlesztési biztos.

Az AU missziója a tervek szerint több mint 100 ember bevonásával, fél éven keresztül működik majd Libériában. Tanácsadást nyújt a járvány ellen küzdő országoknak, és megszervezi a közös fellépést. Emellett az AU-misszió egészségügyi segítséget is nyújt majd, valamint támogatást mind a helyi hatóságok, mind a nemzetközi közösség számára, hogy a vírus terjedését meg lehessen állítani. A misszió célja ezen túlmenően, hogy elkezdje egy olyan intézményrendszer kiépítését, amely az Ebola kiszűrését és felszámolását irányozza majd elő.

A bizottság azt is közölte, hogy az ötmillió euróból kétmilliót a korábban bejelentett támogatásokból csoportosítanak át, míg a maradék hárommillió abból a keretből származik, amelyből az EU technikai segítséget nyújthat az AU-nak.

Az Európai Unió mindezidáig összesen 147 millió euró értékben vállalt kötelezettséget arra, hogy segít az érintett nyugat-afrikai országoknak a járvány ellen folytatott küzdelemben.

Hivatalos adatok szerint eddig közel kétezer-egyszázan haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig csaknem négyezer embert betegített meg.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.