Meglepő felfedezés

Zsírégető zsírral fogyhatunk: minél kövérebb, annál jobb?

Meghökkentő felfedezést tettek egy grazi kutatóintézet tudósai, amelynek köszönhetően minden eddiginél könnyebben számolhatnak le a dundik a felesleges zsírraktárakkal.

2014.09.08 16:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/AKARAKINGDOMS

Forradalmasíthatja a kilókkal vívott örök harcot az a felfedezés, amelyet osztrák tudósok egy csoportja tett: a grazi kutatók egy olyan módszert találtak és szabadalmaztattak, amelynek segítségével a tárolásra berendezkedett "fehér" zsír barna zsírrá alakítható át, ez utóbbi inkább hőtermelő funkciót tölt be, ezáltal nem tárolja a szervezetbe jutó többletenergiát, hanem felhasználja azt - tehát a végsőkig leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy olyan zsírszövet, amely fogyaszt.

A Marcel Scheidler vezette kutatócsoport szerint abszurd módon az új módszernek köszönhetően minél túlsúlyosabb valaki, annál intenzívebb ütemben tud megindulni nála a fogyás, mivel ha a testükben felhalmozódott fehér zsírszövetet átalakítják barnává, az energiaégetés is nagyobb hatékonysággal fog működni. Ennek ráadásul nemcsak esztétikai haszna van, hanem számtalan betegséget meg lehet előzni vagy legalábbis javítani lehet az olyan betegek állapotán, akik betegsége az elhízással hozható összefüggésbe.

Ilyen például a cukorbetegség, amivel kapcsolatosan épp vizsgálatokat végzett a kutatócsoport, ekkor jöttek rá arra, hogy a szervezetben található egy olyan anyag, ami lehetővé teszi az energiatároló fehér zsírszövet átalakulását energiaégető barna zsírszövetté. Az már régebb óta ismert tény, hogy a szervezetben található zsírsejtek nem egyforma felépítésűek, és típusuktól függően más funkciót töltenek be. Az újszülöttek bőre alatt például többnyire a barnazsírból található nagyobb mennyiség, emiatt nem reszketnek a számukra még hidegnek tűnő levegőn.

A grazi tudósok azt remélik a felfedezéstől, hogy a kezelést a 2-es típusú cukorbetegség terápiájában is eredményesen tudják majd alkalmazni, bár Scheidler leszögezte, hogy a hosszútávú cél nem az, hogy gyógyszerekkel segítsék a fogyást, ez csupán kiegészítő alternatíva lehet a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés mellett, hogy még több kalóriát tudjanak égetni az emberek. Hogy pontosan mi is ez a módszer, vagy mikortól és hogyan lehet hozzájutni a titokzatos szerhez, arról a kutató egyelőre nem árult el további részleteket, de a szabadalmi eljárás teljes lezajlása után remélhetőleg hallunk még róla és nemcsak az osztrákok számára lesz elérhető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.