Azt hitték, daganatos

Majdnem belehalt: hatalmas hajlabda zárta el a kislány beleit

A kislányt egyre borzasztóbb hasfájás kínozta, a végén már szinte vonaglott a görcsöktől, édesanyja pedig zokogva próbálta feldolgozni, hogy egy óriási daganat az oka. Aztán egészen mást műtöttek ki belőle.

2014.09.08 08:29ma.hu

Egyszerű hasfájásnak indult, de az ötéves Millie Wallis hasfájása előbb állandóvá vált, végül már olyan erős lett, hogy a kislány szinte vonaglott kínjában, anyja pedig egyre tehetetlenebbül nézte a szenvedését. Az orvosok értetlenül álltak a gyermek panaszai előtt, mert a hasfájáshoz semmi egyéb tünet nem társult, ami bármelyik betegséget megerősítette volna, és az ultrahang is csak annyit mutatott ki, hogy "valami" van a gyomrában, de nem tudták, mi lehet az. A 40 éves Lisa kétségbeesetten próbálta megérteni, hogy lányának daganata alakult ki, ám amikor a műtőbe vitték Millie-t, a valóság egyszerre volt megnyugtató és mégis aggasztó.

A kislány gyomrát ugyanis egy teljesen összegubancolódott hajlabda zárta el, ez okozta a fájdalmakat, Millie-ről pedig kiderült, hogy egy ritka és bizarr betegségben, Rapunzel szindrómában szenved. Ez azzal jár, hogy valahányszor feszült vagy ideges, a haját kezdi tépkedni és aztán a hajszálakat meg is eszi. Csakhogy az emberi emésztőrendszer erre nincs felkészülve, a hajat nem tudjuk feldolgozni, és nem is tud áthaladni a bélrendszeren, ezért megreked és egy idő után az újabb és újabb hajszálakkal összetekeredve gubancot alkot, ami aztán elzárja a beleket.

Édesanyja tudta, hogy Millie tépkedi a haját, a gyermek csupán három éves volt, amikor Lisának feltűnt a tarkóján egy kopasz folt, rendszeresen onnan húzta ki a szálakat. "Ne csináld ezt, drágám - mondtam neki, amikor legközelebb észrevettem, hogy piszkálja a fürtjeit vagy árulkodó nyomokat találtam a párnáján" - mesélte az anya. Megpróbált nyugodt maradni, de a szíve mélyén félelmek gyötörték, érezte, hogy nem normális, ha egy kisgyermek kihúzza a saját haját, arról azonban végképp nem volt fogalma, hogy utána meg is eszi azt, ezért elhallgattatta magában a vészharangokat.

Millie hajgombóca: teljesen kitöltötte a gyomrát

"Helyette inkább azt mondtam magamnak, hogy ez csak egy rossz szokás, mint a körömrágás vagy az orrpiszkálás, és majd kinövi, mint a többi gyerek." De azon a nyáron, amikor Millie ötéves lett, elkezdődtek a gyomorfájdalmak és már mindennaposak voltak. "Eleinte azt hittem, hogy elrontotta a gyomrát vagy ételmérgezést kapott, de amikor az állapota inkább romlott, mint javult, elvittem őt a háziorvoshoz. Még a műtétre készülve is babrálta a haját az ujjával, de sosem kapcsoltam össze a két dolgot. Az orvos sem" - magyarázta Lisa. A kislányt ehelyett székrekedéssel kezelték, de az sem hozott megoldást.

Steven, a kislány 40 éves apukája is igyekezett megnyugtatni a feleségét, de ahogy aznap este lefeküdtek, mindkettejük fejében ugyanaz a ki nem mondott szó motoszkált: rák. Millie közben folyamatosan és egyre jobban szenvedett, a mélypont pedig akkor jött el, amikor már enni sem bírt és elkezdett fogyni. "Féltem, hogy a szemem láttára sorvad el. Közben úgy tűnt, a haját még jobban tépkedi, mint azelőtt." Amikor már szinte felkelni sem volt ereje, az angliai Lancashire-ben élő szülőknek sikerült beutalót szerezniük a liverpooli Alder Hey kórházba. "Olyan volt, mint valami fény az alagút végén" - emlékezett vissza az anya.

"Látszott, hogy fél, amikor az endoszkópos vizsgálatra bevittem, egy kamerát vezettek le az emésztőrendszerébe, de tudtam, ez az egyetlen módja, hogy egyszer s mindenkorra a végére járjunk a betegség okának." Ám a vizsgálat csupán annyit erősített meg, hogy "valami nagy tömegű dolog" van Millie gyomrában, úgyhogy azonnal a műtőbe vitték. Az idegtépő órák után végül megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, hogy nem a legrosszabb rémálmuk vált valóra, a kislánynak nem rákja volt, "csak" egy akkora hajlabdája, ami teljesen kitöltötte a gyomrát.

A mesebeli Aranyhajról elnevezett rendellenesség annyira ritka, hogy jelenleg mindössze 27 esetet tartanak nyilván az egész világon. A hazatérés után az anya első dolga volt, hogy a kislány gyönyörű hosszú haját egy divatos rövid frizurára vágatta, ezzel is ösztönözve, hogy ne piszkálja, és a korábbinál jóval intenzívebben figyelt rá, hogy ne hajtépkedéssel vezesse le a feszültséget. "Szerencsére nem akart visszamenni a kórházba, így idővel kinőtte a bizarr szokását" - árulta el az anya, aki csak öt évvel a borzalmak után volt képes a nyilvánosság elé állni.

"Millie most már tízéves, és teljesen kinőtte a betegséget. Ő már nem Aranyhaj, de még mindig a mi kis hercegnőnk!" - mondta mosolyogva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.