Belügyminisztérium

Már gyerekkorunkban kiölik belőlünk az allergia-elleni mikrobákat?

Egy új tanulmány szerint a bélbaktériumok egyik gyakori fajtája képes felszámolni az ételallergiát, csak éppen már gyerekkorban kiölik a beleinkből.

2014.09.08 07:00ma.hu

Egy új kutatás során sikerült bebizonyítani, hogy a legtöbb rágcsáló bélrendszerében megtalálható baktériumok egyik gyakori fajtája megakadályozza az ételallergiát a kísérleti egerekben. Ez a baktérium az emberi bélben is ott van. Viszont ezzel a baktérium-osztállyal együtt a legtöbb mikroorganizmus száma – köszönhetően annak, hogy már a korai gyerekkorban rengeteg antibiotikumot fogyasztunk – igencsak alacsony. Így a friss kutatási eredmények segítenek megmagyarázni azt, hogy napjainkra miért ért el ilyen aggasztó szintet az ételallergia és az egyes egészségügyi problémák – mint az elhízás és az autoimmun betegségek – előfordulásának száma.

A gyermekkori ételallergia 50%-kal nőtt 1997 óta, amire többféle magyarázata is van az orvostudománynak. Az egyik ilyen a 21. századi életmód, melynek étkezési gyakorlata drámaian különbözik őseinkétől – a modern higiénia, a túlzott antibiotikum-használattól egészen az egyre gyakrabban császármetszéssel végződő terhességekig rengeteg dolog változtatta meg a mikrobák felállását a bélrendszerünkben, pláne a fejlődő országokban. Amerikában például a gyerekek kétéves korukra már legalább három antibiotikum-kúrán vannak túl – mondta Martin Blaser, mikrobiológus (New York University, New York City).

Cathryn Nagler immunológus (University of Chicago, Illinois) szerint az utóbbi évek vizsgálatai is kapcsolatot találtak az immunrendszer, a bélbaktériumok és a kialakuló allergiák között. Még 2004-ben ő és kollégái számoltak be arról, hogy kutatásukban ételallergia alakult ki azoknál az egereknél, akikben megsemmisítettek minden bélbaktériumot. Ekkor álltak neki mélyebb vizsgálatok lefolytatásának, hogy ezek a baktériumok miként nyújtanak védelmet az allergia ellen.

A kutatás során baktériummentes egereknek (akik steril körülmények között születtek és nőttek fel, és nem rendelkeznek bélflórával) és születésüktől antibiotikumokkal kezelteknek mogyoróallergéneket juttattak a szervezetükbe. Mindkét csoport erős immunválaszt adott, jelentősen nagyobb mennyiségű antitestet termelve, mint a normál bélrendszerű egerek.

Ez az érzékenység azonban visszafordítható volt, azáltal, hogy Clostridia baktériumokat juttattak vissza a rágcsálókba. Egy másik típusú bélbaktériumot, azaz bakteroidákat adagolva azonban nem következett be a várt eredmény, így derült fény arra, hogy a Clostridia osztálynak valóban egyedi, védő szerepe van az ételallergia ellen. Alaposabban tanulmányozva a rágcsálókat, a kutatók arra jutottak, hogy a Clostridia baktérium-osztálynak meglepő hatása van az egerek bélrendszerére: bizonyos immunsejtekre hatva a Clostridia megelőzte az allergiás reakciót kiváltó mogyoró fehérjék bejutását a véráramba. „A baktérium fenntartotta a bélben a „gátak” sértetlenségét” – mondta Nagler.

Noha az ételallergia egyre nagyobb probléma, okai többnyire ismeretlenek és nincs rájuk általános gyógymód sem, a fenti kutatási eredmények új ajtókat nyitottak meg a szakemberek számára, hiszen azt bizonyítják, hogy egyes mikroorganizmusoknak sokkal nagyobb szerepe van az immunválaszokban, mint azt eddig hitték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.