Citrus paradisi

Megóvja a lelket a letargiától, a torkot a kiszáradástól - és nem a pálinkáról van szó!

A kínaiak szerint a termékenység és prosperitás jelképe, de hasonlóan vélekedtek erről a görögök és a közel-keleti népek is. Mi lehet ez?

2014.09.06 07:00ma.hu

Hát persze, hogy a grépfrútról van szó! Tipikus reggeli gyümölcs: lehűtve, kettévágva, kikanalazható. Adható hozzá barnacukor, vagy egy kevés méz. Íze fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel fokozható. Általában nyersen fogyasztják, szirupban tartósan eláll. Bizonyos helyeken lekvárt és bort is készítenek belőle. Magas C-vitamin-, tápanyag és szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat, vacsoraidőben forró előételként tálalják, roston sülve, édesítve, koktélcseresznyével körítve.

A gyümölcs héja kandírozva kitűnő pektin forrás a koleszterinszint csökkentéshez, olajkivonata gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. A külső héj fő alkotóeleme, amely a grépfrút jellegzetes, fanyar, kesernyés illatát adja, a nookatone. A belső, fehér hártya legértékesebb összetevője a naringin, amely a lycopene-hez hasonlóan lassítja a gyomor-, bél-, tüdő-, mell-, és prosztata-rák kialakulását. Magkivonata természetes antibiotikus anyagokat tartalmaz.

A grépfrút magas rosttartalmú, A és C-vitaminban gazdag, húsában a B vitaminok mindegyike megtalálható. Az ásványok közül káliumtartalma a legmagasabb. Gyógyító értékét fokozza erős gyümölcssav-tartalma. A test megtisztításához elég a gyümölcs levét fogyasztani, vízzel hígítva, cukor és méz nélkül, mivel ez utóbbiak gátolják a vér lúgosítását. A bioflavonok és glikozidok mellett hespetidin összetevője a herpeszt és a meghűléses betegséget előidéző vírusok ellen hat. Rutén tartalma a kapilláris vérerek regenerálásában vesz részt.

freedigitalphotos.com/Suat Eman

Amellett, hogy a fogyókúra egyik alapétele, a grépfrút javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét, megóvja a lelket a letargiától, a torkot a kiszáradástól. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt. Aromaterápiás alkalmazása a kimerültség, a szellemi fáradtság, az emésztési zavarok, és a narancsbőr ellen csodaszer. Magkivonata sikeresen alkalmazható lábgomba, ekcéma, tyúkszem, rovarcsípés, szemölcs, fogszú, korpa ellen.

Nemcsak vízhajtó hatású, hanem elősegíti a zsiradék lebontását is, a máj - így a vér - és a húgyutak tisztítója. Bőr- és nyálkahártya gyulladás (például: afta) kiváló ellenszere. Reumás és hormonális betegségek esetében is hathatós. Tekintettel arra, hogy nemcsak a gyógyszerek léphetnek kapcsolatba egymással, hanem az élelmiszerek is tudják gátolni vagy éppenséggel növelni az orvosságok hatását, minden esetben el kell olvasni a betegtájékoztatót, mivel a grépfrút módosíthatja bizonyos készítmények hatását.

Tudjunk élni! Töltött grépfrút desszertnek

Hozzávalók:
- 4 grépfrút
- 30 deka málna, vagy más, hasonló gyümölcs
- 3 evőkanál méz
- 3 deciliter mandulatej
- 2 tojás
- fél tasak pudingpor
- aprított mandula
- rum vagy tojáslikőr

Elkészítés:
A grépfrútot leforrázzuk, megtöröljük, tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük, az üres héjat félretesszük, a végén ebbe töltjük vissza a gyümölcsvelőt. A gyümölcshúst megszabadítjuk a hártyáktól és a magoktól, összekeverjük a málnával, a mézzel és a rummal vagy a likőrrel. A tejből és a pudingporból pudingot készítünk, hozzákeverjük a két tojás sárgáját, a fehérjéből némi cukorral kemény habot verünk, mindezt még melegen, jól összekeverjük.

A gyümölcskoktélt beletöltjük a grépfrútokba, tetejét leöntjük a vaníliás szósszal, tetejét mandulával díszítjük, majd két órára hűtőben állni hagyjuk. Energiatartalma adagonként 264 kcal/1108 kJ.

Tudta? Tudja!

Ilyen a pomelo - freedigitalphotos.net/antpkr

A citrusfélék legfiatalabb tagját legelőször 1750-ben azonosították "tiltott gyümölcs"-ként, a növénytan 1948 óta különbözteti meg a pummelo-tól, annak és a narancsnak véletlen hibridjeként könyvelve el. A köztudatba grépfrútként épült be, mivel termése szőlőfürt-szerűen csüng le az olykor 15 méter magas fáról. Az egyik legnagyobb citrusféle, átmérője a 10-18 cm-t is elérheti. Energiatartalma 100 g-ban 36 Kcal. Alacsony nátriumtartalma miatt diétázók is fogyaszthatják.

Az amerikaiak sokáig a pomelo névvel illeték, a spanyol nyelvterületen pedig toronja-ként vált ismerté. A grépfrút a kínaiak szerint a termékenység és prosperitás jelképe, de hasonlóan vélekedtek erről a görögök és a közel-keleti népek is. A gyümölcs 1970-ben óriási népszerűségre tett szert a "grépfrút diéta" révén, amely 10 nap alatt 4,5 kilogramm súlycsökkenést ígért. Akkoriban többet adtak el belőle, mint például almából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.