Lassítható a porckopás üteme

Elhalasztható a protézis, ha aktív fájdalomcsillapításra vált

Az évek előrehaladtával az emberi porcréteg folyamatosan csökken, ami fájdalmas mozgásszervi problémákat eredményez. Bár sokan úgy vélik, ez a korral jár, nem érdemes legyinteni rá.

2014.09.03 17:29ma.hu

Mikor van szükség térdprotézisre?

Térdprotézisre azokban az esetekben van szükség, amikor valamilyen okból a térdízület károsodik. Ennek hátterében lehet egy komolyabb trauma, ám leggyakrabban porckopás miatt válik szükségessé a beültetése. Ekkor az ízületet borító porcréteg elvékonyodik sérülés, fizikai munka, endokrinológiai zavarok vagy az életkor miatt, hiszen ilyenkor felborul a porcképződés és a leépülés természetes egyensúlya.

A térdízületnél úgynevezett hyalin porc található, mely a csontvégeket borítja, hozzájárulva azok könnyed, fájdalommentes egymáson való csúszásához. Porckopás esetén a csontfelszínek súrlódnak egymáson, ami nagyfokú kellemetlenséggel, mozgáskorlátozottsággal, fájdalommal jár, hiszen ekkor csökken az ízületi folyadék mennyisége is.

A porckopás tünetei

• térdfájdalom elinduláskor
• később állandósuló fájdalom
• mozgáskorlátozottság/mozgásbeszűkülés
• ízületi merevség

Fotó: medgadget.com

Aktív fájdalomcsillapítással késleltethető a protézis szükségessége

A fájdalom ellen kezdetben legtöbben fájdalomcsillapító kenőcsökkel, gyógyszerekkel próbálkoznak, ám ezek csak ideig-óráig nyújtanak enyhülést, ráadásul az alapproblémát nem kezelik. Azonban az illető sokat tehet teste egészségéért, ugyanis ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel gyors javulás érhető el.

Porckopás esetén a hialuronsavas terápia javasolt, ugyanis ezzel pótolható az, ami elveszett. Hiszen a hialuronsav az emberi testben is megtalálható nagy vízmegkötő-képességű anyag. Hozzájárul egyrészt a porc rugalmasságához, másrészt biztosítja a csontok egymáson való, súrlódásmentes mozgását, továbbá fokozza a porcsejtek működését, így késlelteti a porcréteg eltűnését. Ennek eredményeképp a protézisműtét ideje késleltethető – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Ehhez viszont azt nem árt tudni, hogy ez csakis bizonyos stádiumú porckopásokra igaz, így a hialuronsav hatékonysága a porc állapotától függ (maximum közepes súlyosságú lehet). Éppen ezért a kezelést egy alapos vizsgálatnak kell megelőznie (fizikai, képalkotó vizsgálatok), hogy el lehessen dönteni, mi lenne a legjobb választás a beteg számára. Amennyiben a hialuronsavas kezelés mellett dönt az orvosa, fontos tudnia, hogy a terápia kúraszerűen történik, és általában 3-5 alkalmat vesz igénybe – viszont utána a fájdalom megszűnik vagy lényegesen lecsökken, és hatása akár 6-8 hónapig is tarthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.