Nem múlik el akarattal

Ez a két legfőbb baj: vagy nem áll fel, vagy túl gyorsan sül el

Minden ötödik férfit érint, ennek ellenére a kezeléséről igen keveset tudunk, és számos tévhit is kering körülötte: ez nem más, mint a korai magömlés, ami ráadásul nem összekeverendő a merevedési zavarokkal.

2014.09.02 16:29ma.hu

Sokan hiszik, hogy a korai magömlés a merevedési zavar egyik formája, ám valójában két különböző problémáról van szó - jó hír viszont, hogy mindkettő kezelhető. Noha mindkét probléma igen jelentős arányban fordul elő a férfiak közt, a téma kínos jellege miatt nagyon ritkán esik szó róluk, és ennek következtében számtalan tévhit is töretlenül tartja magát a férfibajokról és azok gyógymódjáról. Az egyik ilyen hibás hiedelem például az, hogy a fiatal és az idős érintettek arányában eltérés van: igazából pontosan ugyanolyan mértékben okoz problémát minden korosztályban az, ha túl korán "megy el" a férfi.

Tévhit az is, hogy a probléma fejben dől el: sokan hiszik azt, hogy aki nem képes hosszú órákon át ejakuláció nélkül élvezetet okozni a partnerének, annak az önfegyelemmel vannak problémái és csupán elhatározás kérdése, hogy meddig bírja visszatartani az öröm csúcspontját. Ehhez azonban tudni kell, hogy a korai magömlésnek több típusa is lehet, az elsődleges fajta a férfit egész életén át végigkíséri, és nem múlik el pusztán attól, hogy valaki "eldönti", hogy uralkodik magán. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem állhatnak a tünetek mögött lelki okok, de a szakemberek elsősorban egészségügyi problémaként tekintenek erre a szexuális bajra.

Fotó: Arterego

Míg a merevedési problémánál a pénisz keringési zavara és a beidegződés tehető felelőssé, addig a korai magömlésnél ezen a területen nincs probléma, viszont jellemző, hogy a hüvelyi behatolás után 1-2 perccel - extrém esetben már azt megelőzően is - bekövetkezik a magömlés, amit az érintett férfi sem kontrollálni, sem pedig késleltetni nem tud. A statisztikák szerint minden ötödik férfit érint ez a rendellenesség, sőt, az esetek felénél már az első szexuális együttlét alkalmával jelentkezik, de van, akinél később sem rendeződik a helyzet. Aggasztó ugyanakkor, hogy a legtöbb érintett szégyell orvoshoz fordulni, így nehezen jut el addig, hogy valódi segítséget kapjon.

A merevedési zavar manapság már kevésbé számít tabutémának, a férfiak nyíltabban beszélnek róla az orvosnál és hamarabb is fordulnak szakemberhez ezzel a gondjukkal. Merevedési zavarról akkor beszélhetünk, ha a férfi tartósan képtelen olyan merevséget elérni, illetve azt fenntartani, ami a kielégítő szexuális teljesítményhez szükséges. Míg a korai magömlés bármely korosztálynál egyforma arányban figyelhető meg, a merevedési zavar a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Dr. Kardos Róbert urológus elmondta, hogy bár a két betegség egyértelműen különbözik egymástól, nem ritka, hogy egyszerre vannak jelen, épp ezért nagyon nagy szerepe van az orvos célirányos kérdéseinek, hogy felderítse, melyik probléma áll fenn, illetve a merevedési zavar tartós vagy csupán átmeneti-e. Gyakori például, hogy aki merevedési zavart tapasztal magán, előbb-utóbb megjelenik a korai magömlés problémája is, egyrészt mert a pénisz megfelelő merevsége csak a folyamatos ingerlés által tartható fenn, másrészt pedig mert a férfi attól való félelmében - tudatosan, de akár tudat alatt is -, hogy nem képes végig kitartani, önkéntelenül is felgyorsítja a folyamatot.

Fotó: Arterego

A szakorvos szerint mindkét esetben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a korai magömlésnél alkalmazott szer abban segít, hogy minél hosszabb ideig képes legyen a férfi fenntartani az önkontrollt, ami ugyanakkor olyan sikerélményt is jelenthet, hogy egy idő múlva már gyógyszer nélkül is normális szexuális életet tud élni, és ahogy a kudarc miatti félelem elmúlik, úgy válik egyre örömtelibbé a közösülés. Arra azonban felhívja a figyelmet Kardos doktor, hogy még ha egyszerre van is jelen a két probléma, nem adható együtt a kezelésükre szolgáló kétféle gyógyszer, fontos tehát eldönteni, melyiket próbálják első körben kezelni.

A teljesítménnyel kapcsolatos szorongás mind a korai magömlésben, mind a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál fontos szerepet játszik, és az idő múlásával mindkettőnek súlyosbítja a tüneteit. Akárhogy is nézzük, mindkét esetben az a leghelyesebb, ha orvoshoz fordulunk a megfelelő diagnózisért, emellett pedig akár pszichológus segítségét is kérhetjük a lelki terhek és a frusztráltság enyhítése végett” – mondja Dr. Kardos Róbert.

A tavaly elindult „Tiéd a kontroll” kampány másik ismert résztvevője, Dr. Almási Kitti szakpszichológus a következőket fűzte hozzá a fenti problémák meglétéhez: „A férfiak általában szégyellik, ha nem tökéletesek, ha kiderül róluk, hogy sebezhetőek. Hogy tudnak hibázni. Így ha bármilyen téren, a szexualitás terén pedig főképp nem tudnak megfelelni a saját szuperhős-elvárásaiknak, esetleg egy rosszul kommunikáló, vagy más miatt frusztrált, akár önmagával sem harmóniában lévő partner elvárásainak, akkor már rosszul érzik magukat.

A merevedési zavar megléte esetén el sem jutnak a behatolásig, tehát az talán még jobban bántja őket. A korai magömlésnél az a kellemetlen érzés marad utána, hogy kielégítetlen maradt a partnere, elmaradt az orgazmus. Nehezen vallják be maguknak is, hogy segítségre van szükség a helyzet rendezéséhez, pedig a gondokkal szembenézni és keresni a megoldást, az igazán férfias dolog. És néha egyszerűbb, mint gondolnák.


Akár egyik, akár másik problémával áll szemben, ne feledje: kezelhető, van segítség, de ehhez merni kell orvoshoz fordulni, akivel közösen kidolgozható a megfelelő terápia!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.