Szétcsapatva

Így öli meg a máját és a veséjét paracetamol-túladagolással

Nem magával a szerrel van a probléma, hanem azzal, hogy nem körültekintően alkalmazzuk!

2014.09.02 00:23ma.hu

A tévében reklámozott, vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszereket is körültekintően kell alkalmazni, hiszen kémiai anyagokról van szó, nem cukorkákról. Bár hozzátesszük, a cukor fogyasztása sem ajánlatos, túlzott mennyiségben pedig kifejezetten egészségtelen.

A legfontosabb a paracetamollal kapcsolatban, hogy túladagoljuk, és ez bizony májsejt-elhalást okoz. Megdöbbentő, hogy mennyire észre sem vesszük! A sok-sok influenzás-megfázásos tünetre hirdetett por és tabletta mind paracetamolt tartalmaz, továbbá általában koffeint, C-vitamint, esetleg valamilyen érösszehúzó szert – figyelmeztet bejegyzésében a haziorvosblog.hu szerzője, Ipolyi-Topál Gitta.

A túladagolás tünetei

1. nap: émelygés, hányás, verejtékezés, aluszékonyság, általános rossz közérzet
2. nap: a szubjektív tünetek javulni látszanak, enyhe fájdalom, esetleg kezdődő sárgaság (szem fehérjén is látszhat), a vizelet-kiválasztás csökken
3. nap: sárgaság, alacsony vércukorszint, rossz általános állapot a máj elégtelensége miatt

Számoljunk csak utána: tegyük fel, fájdalomcsillapítót szedünk, mire elkapjuk a közönséges náthát. Ezért tünetcsökkentő porokat keverünk forró vízbe naponta legalább háromszor. A testhőmérsékletünk mégis felmegy 38 fok fölé, ezért beveszünk egy-két paracetamol-tartalmú lázcsillapítót is (teljesen feleslegesen, mert a paracetamol lázcsillapító hatású). És máris 4-5000 mg környékén járunk! Ha pedig erre iszunk még egy rumos teát vagy egy pálinkát, nem szívesen lennénk a májunk helyében...

Mire figyeljünk, ha paracetamolt szedünk?

1. Hosszan tartó szedése, különösen gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatóanyagokkal kombinálva, tartós vesekárosodást, veseelégtelenséget idézhet elő.
2. Egyidejű alkoholfogyasztás a májkárosodás veszélyét fokozza.
3. Inzulinnal együtt adva a paracetamol csökkenti az inzulin vércukorszint-csökkentő hatását.

Tehát, mindig meg kell nézni a vény nélküli és vényköteles szerek hatóanyagát és a mennyiségét, és a fentieket belekalkulálva ésszel szedni.

Mikor kell lázat csillapítani?

Felnőttek esetében 38,5 fokig nem érdemes lázat csillapítani. Ha egy gyermek abban a korban van, amikor a láz könnyen lázgörcsöt okozhat (4 hónapos kor és 4 éves kor között), akkor érdemes a gyerekorvossal konzultálni.

Nehezen csillapítható láz esetén egyébként a lázcsillapítókat váltogatni kell. A paracetamol-tartalmú után érdemes egy másik fajtát beszedni. A gyógyszertárban kérjen tanácsot!

Mivel kezeljük a náthát-influenzát?

Sima, sós tengervizes orrspay (hiszen a légúti kórokozók az orrban reprodukálódnak), sok folyadék, C-vitamin, D-vitamin és bétaglükán. Ezen felül fertőtlenítsen kilincset, klaviatúrát és közösségi helyeket. Szellőztessen, mosson gyakran kezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.