Ülhetnénk kényelmesebben is

A székünk végez velünk?

Első számú közellenségünkkel a fenekünk alatt találkozhatunk.

2014.08.31 08:58ma.hu
freedigitalphotos.net/adamr

A legtöbbet egy nap, átlagosan 8,9 órát ülünk. Ugye nem gondolja, hogy ez jó? Nem hát, hiszen sajog a hátunk alsó része, enyhén zsibbad a hátsó és a comb, és mintha kimerültek is lennénk...

Ezek a tünetek teljesen normálisak, ettől függetlenül nem jók. És pontosan az okozza, amit éppen csinálunk: ülünk. Az epidemiológia, molekuláris biológia, biomechanika, és a fiziológia öt különböző területéről származó kutatások ugyanabban az ijesztő következtetésben azonosak: az ülés közegészségügyi kockázat. A rendszeres testmozgás pedig nem ellensúlyozza. Hogy miért? Az ember 1,5 millió év alatt tökéletesítette a járás és a mozgás képességét, és még 150 évvel ezelőtt is az emberek 90 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett, ehhez képest egy nagyon rövid idő alatt ítéltettünk székfogságra.

De lássuk a tényeket: az idősek, akik aktívak, felére csökkentik halálozási kockázatukat. A tévézők és internetes szörfözők körében viszont a magas vérnyomás, az elhízás, a magas vércukor gyakori - testtömegtől függetlenül. A vékony emberek pedig átlagosan 2 órával állnak többet, mint társaik.

A szék, amin ülünk, szintén hozzájárul a problémához. A gerincet ugyanis nem úgy tervezték, hogy hosszú ideig ugyanabba a pozícióba kényszerítsük és tartsuk. Általánosságban, az enyhe S alakú gerinc szolgál a legjobban. Egy nehéz tömeg alatt vajon az S vagy a C fog könnyebben összeomlani? Hát a C!

Amikor ülünk, a gerinc ágyéktáji szakaszának görbülete megváltozik, átalakítva a gerinc természetes S alakját C formájúvá, akadályozva a has és a hát izomzatát a test tartásában. A görnyedt testtartással az oldalsó és ferde hasizmok elgyengülnek, és képtelenek lesznek feladatuk ellátásra.

És itt még nincs vége, ugyanis ezeket az izmokat helyettesítenie kell a test más részeinek, melyek további problémákat okoznak. Amikor állunk, testünk tömegét a csípő, a térd és a boka viseli, ülés közben mindez a medence és a gerinc feladata, hatalmas terhelést adva a porckorongoknak. MRI vizsgálattal kiderült: még a legtökéletesebb testtartás is komoly nyomást gyakorol a hátra.

A legjobb ülés-alternatíva egy félig álló pozíció bárszék magasságban, mely a testtömeget a lábra terheli, és megtartja a gerinc S formáját. Az alternatív ülőalkalmatosságok közé tartozik a zsámoly-szék, de az állóasztalok és a nyugágyak szintén jó megoldások lehetnek, kár, hogy a fogyasztók (nem feltétlen mi, hanem a főnökünk) olyan széket akarnak, ami úgy is néz ki, mint egy szék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.