Feketeség

Ezért nagy baj, ha nem teljes sötétségben alszik

Nagyon fontos, hogy a hálószobába alvás közben minél kevesebb fény szűrődjön be!

2014.08.25 11:20ma.hu

Nem könnyű ma teljes sötétségben aludni, ha nem gondoskodunk külön arról, hogy legyen vastag függöny vagy redőny a nyílászárókon, hiszen egyre erőteljesebb a minket körvevő fényszennyezés. A legnagyobb mértékben Budapesten és a főváros száz kilométeres körzetében van jelen ez a probléma, de ugyanilyen a helyzet a nagyobb városokkal, és azok közvetlen környezetével is. Szerencsére, már tettek lépéseket ellene az építésügyben.

Hogy miért fontos a teljes sötétség alváskor? A válasz teljesen logikus: ha a testóra megzavarodik, vele együtt a hormontermelődés is. Így a daganatok meggátlásában is szerepet játszó melatonin-kiválasztás szintén megbolydul, ha az ember éjszaka, amikor sötétben kellene lennie, fénynek van kitéve.

Az éjszakai műszakosok ezért fokozott veszélyben vannak egyes betegségek miatt, a szakemberek szerint náluk például nagyobb a kockázata az emlő- és vastagbélrák kialakulásának.

A melatonin termelődéséhez tehát sötétre van szükség, éppen ezért nagyon fontos, hogy a hálószobába alvás közben minél kevesebb fény szűrődjön be. Kapcsoljuk ki az éjszakai fényeket, a világító LED-eket is, ezzel nem csak áramot spórolhatunk, de az elektroszmogot is csökkenthetjük magunk körül.

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Sötétben keletkezik mind a nappali, mind az éjjeli állatok esetén, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik. A tobozmirigy választja ki, és a vérrel jut el a test más részeibe. Az előállítást a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján. Ez az információ a retinában keletkezik a melanopszin nevű fotopigmentekben, melyek a 484 nm-es kék fényt érzékelik, és működésük az A-vitaminon alapul. (A lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget szintén használják alvászavar ellen.)

A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.