Előzzük meg az ortopéd problémákat!

Nemcsak lelki teher: fizikailag is nehéz az iskolatáska

Az iskolakezdés nem csak lelkileg, de fizikailag is komoly terhelést jelenthet a gyerekeknek - ha nem figyelünk oda, az iskolatáska gerincproblémákat is okozhat.

2014.08.25 10:29ma.hu

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa összegezte azokat a szűréseket, amelyekkel idejében kiszűrhetők a problémák, javítható a teljesítmény.

Látásvizsgálat

Sokszor az iskolakezdés után derül ki, hogy a gyerek nem jól írja le a feladatokat, sokszor téveszt és még a feje is fáj – a problémák hátterében gyakran a rövidlátás áll. Milyen jelek figyelmeztethetnek erre egy óvodásnál, kisiskolásnál? Például hogy a gyermek rosszul céloz a labdajátékokban, célba dobásnál, nem ismeri fel az ismerősöket a távolban, távolba nézéskor hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet.

Iskolásoknál egyértelmű jel, ha rosszul olvassák a táblára írt szöveget, esetleg egyáltalán nem tudják elolvasni, ha gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat. Ezért lenne fontos, hogy a „gyanús” gyerekeket még iskolakezdés előtt vagy a probléma jelentkezésekor minél hamarabb vigyék el szemészorvoshoz. A problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók. Az éles látás pedig jelentősen növelheti az önbizalmat és akár már rövidtávon javíthatja a teljesítményt.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Ortopédiai szűrés

"A mozgásszegény életmód, az egésznapos tanulás, a fájdalom miatti kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami jellemzően a pubertáskorú lányoknál jelentkezik. Ezenkívül előfordulhat még, hogy a gerincferdülés, vagyis scoliosis valamilyen veleszületett betegség, rendellenesség tüneteként jelentkezik, illetve létezik ismeretlen eredetű, úgynevezett idiopathiás scoliosis is. Ha tehát azt tapasztaljuk a gyereken, hogy könnyen fárad, hanyagul, „rosszul” tartja magát (például egyik válla lejjebb áll, mint a másik, ferde, görnyedt), fáj a háta, furcsa a járása, mindenképpen forduljunk szakemberhez" – mondja Dr. Dobos Márta.

Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát a ritkább, súlyos eseteket kivéve nem indokolt az iskolai testnevelés alóli felmentés, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti. Ha időben felismerjük a problémát és a szakszerű kezelést kiegészítjük a gyógytornász által betanított és otthon naponta végzett gerinctornával és úszással, a gerincferdülés gyógyítható is lehet.

Fogászati kezelés

A puha, növekvő állcsontokra és fogakra rossz hatással lehet például az ujjszopás, az úgynevezett „nyelvlökés”, amelyek pókharapást eredményezhetnek. A fogváltás időszakában az is előfordulhat, hogy a szakember észreveszi, hogy egy későbbi szemfognak nem lenne helye. Ezekben az esetekben speciális megoldások jöhetnek szóba, amelyekről csakis egy fogorvosi konzultáció során születhet döntés.

Amikor már megkeményedtek a csontok és kijöttek a maradó fogak, felkerülhetnek az állandó viseletre tervezett fogszabályzók. Egyes fogászati rendellenességek – mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocsízületi problémák – fejfájással, állkapocsfájdalommal, alvásproblémákkal és az ebből eredő gyengülő teljesítménnyel is járhatnak – ez is kiküszöbölhető a szakszerű fogszabályzással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.