Van, amit a laktózérzékenyek is ehetnek

Nem kell az összes tejtermékről lemondania, ha laktózérzékeny

Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök- néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden tejterméktől búcsút kell venni!

2014.08.21 17:29ma.hu

A laktózérzékenység állapota egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny. Bár elsőre sokan megijednek, hogy abszolút ki kell zárniuk a tejtermékek fogyasztását a táplálkozásukból, valójában ennyire nem szigorú ez a diéta. A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje-allergia?

A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom. Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje-allergiásoknál. Ha a tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.

Bűnös tejcukor

A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukorbontó enzim termelődik - ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (ez fél deciliter tejben található) közel másfél liter hidrogéngáz képződhet. Hátterében legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll.

Fotó: Free2down

Gyakran tapasztalható csökkent laktázenzim-működés antibiotikum-kúra vagy bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn-betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a veleszületett tejcukorérzékenység. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktázenzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.

Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogénkilégzési teszt, mely során laktóztartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegzet hidrogéntartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktóz-intolerancia).

A laktózérzékenység tünetei

A tünetek általában a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél–2 órával jelentkeznek. A gyakori tünetei közé tarozik:
• hasmenés
• puffadás
• hányinger, hányás
• hasi görcsök
• rossz közérzet
• migrén

Fontos megjegyezni, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások egy tejjel készült palacsintatészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát mindig az egyéni toleranciához mérten kell meghatározni – mondja Varga Dóra.

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Laktózérzékenység kezelése

Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kálciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg. A legtöbb tejcukor-érzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldás jelenthetnek a tejcukormentes termékek, vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes mindig kálciummal dúsított változatot levenni a boltok polcairól.

Fontos: a tejcukormentes kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található! A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40 %-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat.

Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor-tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.

Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat, illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont többfajta, teljesen tejcukormentes készítményt is lehet találni, így a kenőzsiradékokról sem szükséges lemondani. Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktázenzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenés nélkül.

Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel

Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz – mind a töltelékekben, mind a tésztájukban –, így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves- és szószos porokkal is, sőt, a gyógyszerek jelentős része tartalmaz hordozóanyagént laktózt, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.