Ez a gyakorlat pedig még ott is jogellenes

Korlátozzák a válások számát Kínában

Korlátozza a válások számát az északnyugati Hszian egyik kerülete, hogy döntésük megfontolására késztesse a jelentkezőket.

2014.08.21 00:30MTI
Freedigitalphotos David Castillo Dominici

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint a város Csangan kerületében lévő hivatal önkényesen 15-ben határozta meg az általa naponta feldolgozandó válások számát. Arról, hogy az összes válni készülő közül ki kerülhet a "szerencsés" kiválasztottak közé a gyorsaság dönt, vagyis a reggeli nyitás után megjelenőket részesítik előnyben.

Lin Ven-huj, az iroda vezetője a helyi sajtónak elmondta: másfél éve vezették be ezt a gyakorlatot, hogy a párokat kapcsolatuk újragondolására ösztönözzék. Sok fiatal pár egy nagyobb veszekedés után is a hivatalba siet, a korlátozással ők időt nyernek problémáik újragondolására - fogalmazott Lin. Megjegyezte, hogy a válások számának emelkedése a városban és országszerte is jellemző trend.

A Hszinhua hírügynökség és a kínai közösségi oldalon a hírre reagálók ugyanakkor úgy értékelték: az iroda visszaélt hivatali hatáskörével és a válni készülők alapvető jogait sértette meg a kvóta bevezetésével. A jóakarat nem ad felhatalmazást a törvények megszegésére - írta a Hszinhua kommentárjában.

Hszian nem áll egyedül a válások korlátozásában. Nankingban, Kuangtung és Santung tartományokban is hasonlóképp döntöttek a hatóságok a válási hullám elkerülése érdekében a tavalyi ingatlanpiaci szabályozások bevezetése után. A szigorítások megszabták, hogy egy család mennyi ingatlannal rendelkezhet, a szabály alól ugyanakkor az elváltak kivételt képeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.