Fogyasztóvédelem

Áramütést és égési sérüléseket is okozhatnak az elektromos grillsütők

Ha nem biztonságos készülékekre bukkannak, azonnal elrendelik azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

2014.08.18 12:19ma.hu
Forrás: youtube.com

A nyár a kerti sütögetés, a grill- vagy barbecue-party időszaka is. A grillezett ételek elkészítéséhez – a körülményes tűzrakás helyett – egyre többen használnak elektromos grillsütőket. Hasznos tisztában lenni azzal, hogy az ilyen típusú hőkészülékeknél, a nem megfelelő kialakítás miatt előfordulhat, hogy a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, így akár égési sérülést is okozhatnak.

Az ilyen készülékek jellemzően földelt kialakításúak, azonban ha a földelés felé nem elég kicsi az ellenállásuk, akkor egy esetleges meghibásodás esetén tüzet és áramütést okozhatnak. Ez általában vonatkozik minden más hőkészülékre is. Szükséges továbbá megjegyezni, hogy a földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie.

Áramütés-veszélyes az is, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, valamint az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő.

Szintén áramütés-veszélyes, ha egy készülék burkolata nem megfelelő szilárdságú, és betörve hálózati feszültségű részek érinthetők meg. Ez például szendvicssütőknél, kontaktgrilleknél fordul elő.

Ezen termékköröket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja, a nem biztonságos készülékek esetében elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A nem biztonságos készülékek és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek ezen linken érhetők el. Ellenőrizze!

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, jelentse ITT!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.