Nemcsak a fényvédő krém számít

Védekezzen evéssel a leégés ellen!

Egyen, hogy nehogy leégjen! A felszólítás abszurdnak tűnik, pedig nem olyan esztelen, mint első hallásra tűnik: az ételekben lévő egyes összetevők fokozhatják vagy épp csökkenthetik a Nap káros hatásait.

2014.08.18 10:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

Augusztusra már olyannyira rutinosan dobjuk a strandtáskába a naptejet, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb mozdulata, a „fényvédő” ételek fogyasztását mégsem tekintjük ennyire magától értetődőnek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy nem mindegy, mit eszünk strandolás előtt és után.

Bizonyos ételek és italok, mint a zeller, a citromolaj, a füge, a petrezselyem, a kapor, az ánizskapor, a pasztinák, a hajdina és az Earl Grey tea fokozzák a szervezet érzékenységét a fényre, növelik a napsugarak káros hatásait és akár fényérzékenységet vagy allergiás reakciókat is kiválthatnak. A fenitek fogyasztását napozáskor ajánlatos elkerülni, hiszen a hatásuk erőssége egyénenként változó, a szervezetünk számára mégsem könnyítik meg a napozást követő bőrregenerációt.

Tipp: könnyű nyári ebéd napozáshoz

Paradicsomos sárgarépás rákfarkak szarvacskatésztával

Hozzávalók: 20 dkg rákfarok, 3 közepes méretű sárgarépa, 1 édesköménygumó, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2-3 darab friss paradicsom, 1 kiskanál méz, friss idényzöldségek, szőlő, rukkola, csírák, 1 dl frissen préselt narancslé, só, durva bors

Elkészítése:
Az édesköményt vékony karikákra szeljük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd serpenyőben hevített olajon pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, az édesköményt, a sót, a borsot és a mézet. Ezt követően adjuk hozzá a vágott zöldségeket, melyet az ízesített paradicsom levében készre főzünk. Ezután hozzáadjuk a narancslevet és a rákfarkakat, felforraljuk, majd melegen tálaljuk.

Egyes ételek és italok azonban éppen ellenkezőleg hatnak: csökkentik a napsugarak károsító hatását, így a leégés és a bőrrák kockázatát is, ráadásul többségük még az egészséges barnulást is elősegíti. Napozás előtt fogyasszunk antioxidánsokban és vitaminokban gazdag ételeket és italokat: igyunk minél több sárgarépalevet, hiszen ez a zöldség tartalmazza a legnagyobb dózisban a Béta-karotint, ami a gyönyörű barna bőr egyik forrása.

A paradicsom és a dióbél az E-vitamin-raktárunkat tölti fel, ami mellesleg a kozmetikumok egyik bőrfiatalító összetevője is, a sárgadinnye, az őszi- és sárgabarack pedig bőséges A-vitamin-források, mely a hámréteg egyensúlyáért is felel. A zöldségek és gyümölcsök mellett a tojás is természetes forrása az aminosavaknak, melyek csökkentik a napégés okozta bőrsérüléseket.

A könnyű salátákhoz bátran használjunk olívaolajat, hisz a magas vitamintartalma mellett revitalizálja és regenerálja a bőrünket, ráadásul még a bőrszépítő és bőrpuhító hatását is élvezhetjük.

Borda Attila, egy ötcsillagos sárvári hotel séfje is jól tudja ezt, így gyakran lepik meg a kültéri medence partján hűsölő vendégeiket speciális, hűsítő, fényvédő hatású hűtött gyümölcsökkel és csipegetnivalókkal is. „A hotel életében kiemelt szerepet játszik az egészség, így természetes, hogy nyáron az alapanyagok fényvédő hatását is figyelembe vesszük. Személyes kedvenceim a sárgarépa alapú különlegességek, hiszen a sárgarépa megannyi jótékony hatása mellett számtalan izgalmas ízvilággal is párosítható” – árulta el Borda Attila.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.