Roncsolja a tüdőt

Radioaktív polónium is van a cigarettákban

Erősen rákkeltő, elsősorban a tüdőt roncsoló radioaktív polónium is van a cigarettákban, állítja egy amerikai tanulmány, és erősítik meg magyar szakemberek - írja a Népszabadság.

2008.08.29 08:19Népszabadság Online

A lap pénteki számában az egyik legtekintélyesebb amerikai orvosi folyóirat, az American Journal of Public Health cikke alapján azt írják, hogy a polónium 210 jelenléte a cigarettában évtizedek óta ismert a dohányipar előtt, de erről csak most kerültek nyilvánosságra belső feljegyzések Amerikában. "Hallgassanak, inkább ne ébresszék fel az alvó óriást!" - kapták a kutatók az utasítást még 1978-ban a Philip Morris egyik vezetőjétől, amikor kimutatták a polónium-210, az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag jelenlétét a cigarettában.
 
A cikk szerint a nagyvállalatok vezetői tudtak a veszélyről, de mindent megtettek, hogy az erre vonatkozó dokumentumokat megsemmisítsék, a szakembereknek pedig megtiltották a publikálást. A Népszabadságnak Dr. Somlai János egyetemi docens elmondta: magyar dohányzáskutatók is folyamatosan vizsgálják a sugárzó anyag jelenlétét a cigarettában. Ha abból indulunk ki, hogy valaki napi 16 szál cigarettát szív, egy év alatt 0,1-0,3 msievertnyi sugárterhelésnek teszi ki a szervezetét, ami éppannyi, amennyit a csernobili katasztrófa okozott Magyarországon. 

A lap emlékeztet arra is, hogy két évvel ezelőtt polónium 210-zel ölték meg Londonban Alekszandr Litvinyenko orosz ex-kémet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.