Nem éri meg vitatkozni

Ha nem vágják le a parlagfüvet...

A bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet a birtokukon.

2014.08.15 14:36MTI
Fotó: Wikipédia

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől. 2013-ban összesen 130 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - írta a minisztérium.

A jogszabály szerint a földtulajdonos, a földhasználó június 30-ig volt köteles megakadályozni, hogy a területén gyomként növő parlagfű virágzás közben szétszórja a pollenjeit. A parlagfüves területek ellenőrzését külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői végzik.

A parlagfüves birtokok tulajdonosairól, bérlőiről az illetékes helyi hatóság jegyzőkönyvet készít és figyelmezteti őket. Aki ezután sem kaszálja le a parlagfüvet, annak a bírság mellett azzal is számolnia kell, hogy a hatóság elrendeli a kényszerkaszálást, melynek költségeit - a vállalkozó díját és a hatóság összes ezzel kapcsolatban felmerült költségét - is neki kell majd megfizetnie, a bírságon felül.

A földhasználók által határidőre be nem fizetett növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit - a késedelmi kamatokkal együtt - adók módjára hajtják be.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös augusztus 13-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, rövid időn belül, 1-2 nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek eddig kiestek a hatóságok látóköréből.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte: parlagfű tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb.

Hozzátette: az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár, a legfertőzöttebb megyék között említette Somogy, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, a legtöbb bírságot is ezeken a területeken szabják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.