Félrekezelt esetek

Malária-gyorsteszt vérmintából - miért lenne jó ez az Ebola miatt?

Az Ebolát rendre félrediagnosztizálják, a lázas betegeket mindössze malária ellenes szerrel kezelik, és nem különítik el őket, ez pedig a legnagyobb hiba.

2014.08.11 10:43ma.hu

A Siemens olyan eljáráson dolgozik, amely lehetővé teszi a vér rutin jellegű tesztelését maláriára. A központi kutatórészleg (Corporate Technology , CT) tudósai mára kifejlesztettek egy módszert, mely alapján a malária sztenderd vérvizsgálatból származó információ felhasználásával kimutatható.

A malária az egyik legpusztítóbb trópusi betegség. A WHO szerint 2012-ben mintegy 200 millióan betegedtek meg, és több mint 600 000 ember halt meg. Nehéz megállapítani a helyes diagnózist, mivel a tüneteknek számos különféle oka lehet. A laboratóriumi személyzetnek nagy tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy a malária parazitáit mikroszkóppal azonosítani tudják. A szakértők úgy vélik, hogy a tényleges malária- eseteknek mindössze kb. 10%-át diagnosztizálják akként. Ha vérvizsgálatból meg lehetne állapítani a kórt, az nagyban javítaná a helyzetet. Eddig az volt a probléma, hogy bár a malária megváltoztatja a vér bizonyos jellemzőit, mint például a vérlemezkék (trombociták) számát, ugyanez más betegségek esetén is bekövetkezik.

Az elképzelés ezért az volt, hogy a malária-fertőzöttséget több különböző vérjellemző jól meghatározott kombinációja alapján azonosítsák.  A Siemens Healthcare kollégáival együtt a CT kutatói anonim véradatokat elemeztek olyan mintákból, amelyeket egészséges személyekből és malária-páciensekből vettek. Kezdetben olyan paramétereket választottak ki az ADVIA 2120 és az ADVIA 2120i (a Siemens hematológiai rendszerei) által produkált mérési adatok százaiból, amelyek potenciálisan maláriához kapcsolódhatnak. Azután statisztikai módszereket használtak, hogy felismerhetők-e egyértelmű vérérték-minták malária-páciensekből vett anyagokban.  Ily módon kifejlesztettek egy képletet, amellyel keresni lehet, hogy vannak-e ilyen „malária-mintázatok” vérminta-adatokban.   

Technikájukat különböző szituációkhoz lehet alkalmazni. Például adott esetben fontos lehet, hogy ki tudják mutatni a maláriát akkor is, ha a vérben jelen lévő paraziták száma nagyon alacsony – más szóval a triggereknek nagyon érzékenyeknek kell lenniük. Más esetekben az orvosok akarnak biztosra menni, hogy helyes diagnózist állítanak fel, azaz a téves riasztás kockázata minimális legyen.

Az új képlet mind szenzitivitás, mind a specifikum tekintetében jól működik. A kutatók módszerük továbbfejlesztésén dolgoznak, hogy meg lehessen különböztetni a malária hét különböző típusát, és hogy kiderüljön, milyen jól lehet a módszerrel diagnosztizálni az egyes típusokat. Ezen kívül a világ különböző régióiból származó további vér-adatkészleteket is elemeznek, hogy az eljárás még szilárdabb lábakon álljon.

Miért lenne fontos az Ebola-járvány megfékezésében?

Az ebolavírust potenciális biológiai fegyvernek tartják, mivel az egyik legvirulensebb emberi kórokozó. Az emberek közötti terjedése a fertőzött személy vérével vagy más testnedveivel (pl. nyál, ondó) való közvetlen kapcsolat útján történik, vagy a fertőzött orvosi eszközökön keresztül (pl. injekciós tűkkel). A vírus terjedését segíthetik a helyi szokások is. Járványt indíthat el a halotti szertartás, mert Afrikában ez együtt jár a halottal való közvetlen érintkezéssel: a halott lemosásával, megcsókolásával, stb. Emellett a nem megfelelő higiéniás szabályok, az egészségügyi személyzet által esetenként újrahasznált eszközök is kedveznek a terjedésének. Mivel a betegség kezdeti tünetei nem jellegzetesek és a rendelkezésre álló laboratóriumi háttér is sokszor szegényes, a betegséget eleinte sokszor félrediagnosztizálják, a lázas beteget elkülönítés nélkül antibiotikummal vagy malária ellenes szerrel kezelik, pedig Ebola esetén a beteget mindenképpen el kell különíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.