CDC: kiképzés

Ebola: megelőző intézkedések az amerikai légi- és tengeri kikötőkben

Egy New York-i kórházban megkezdték egy elkülönített férfi vizsgálatát, akinél a betegségre jellemző magas lázat, illetve gyomor- és bélrendszeri tüneteket észleltek.

2014.08.05 07:15MTI
Forrás: youtube.com

Az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi- és tengeri kikötőkben annak megakadályozására, hogy az Ebola-járvány elérje az Egyesült Államok területét - közölte hétfőn Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Az Egyesült Államokba tartó utasokat a repülőgépekre való felszállás előtt, majd a leszállás után is megszűrik. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szakértői kiképzést tartottak a vám- és határőrség (CBP) embereinek a tünetek felismeréséről. A fertőzötteket egészségügyi szakember juttatja el a kikötőkben és repülőtereken kialakított elkülönítő helyiségekbe.

Az Egyesült Államokban több közszereplő - közöttük a politikailag is aktív Donald Trump ingatlanmágnás - sürgette, hogy állítsák le a légi járatokat az összes ebola sújtotta országból. Earnest közölte, hogy a kormánynak nincsenek erre vonatkozó tervei, ugyanakkor fokozott egészségügyi vizsgálatnak vetettek alá több, Nyugat-Afrikából érkezett utast, köztük a Washingtonban zajló afrikai-amerikai csúcstalálkozó néhány részvevőjét.

A mostani, gyorsan terjedő, eddig csaknem 900 halálesettel járó járvány Guinea, Libéria és Sierra Leone területén szedte a legtöbb áldozatát.

Kedden megkezdték a második, ebolával fertőzött amerikai segélymunkás, az 59 éves Nancy Writebol misszionárius Atlantába szállítását a járvány sújtotta Libériából. Kollégáját, a 33 éves Kent Brantly orvost már szombat óta a georgiai főváros Emory Egyetemi Kórházában kezelik.

Brantly és Writebol előtt feltehetően még sosem kezeltek ebolás beteget az Egyesült Államokban. A híradások szerint mindkettőjük állapota javult, miután egy eddig csak majmokon tesztelt, ZMapp elnevezésű gyógyszerrel kezdték el kezelni őket. A gyógyszert a Mapp Biopharmaceutical nevű biotechnológiai cég fejlesztette ki.

A San Diegói székhelyű, 2003-ban alapított cég együttműködik az amerikai országos egészségügyi intézettel (NIH) és a Védelmi Fenyegetés-csökkentési Ügynökség (DTRA) elnevezésű, a tömegpusztító fegyverekkel szembeni védekezést koordináló Pentagon-szervvel.

Közben egy New York-i kórházban megkezdték egy elkülönített, nemrégiben Nyugat-Afrikában járt férfi vizsgálatát, akinél a betegségre jellemző magas lázat, illetve gyomor- és bélrendszeri tüneteket észleltek. A CNN szerint a páciens leleteiből valószínűleg csak kedden fog kiderülni, hogy valóban Ebola-vírus fertőzte-e meg.

Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Mostanáig sem bizonyítottan hatásos oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.