Tiszta lapokkal

Félrelépne? Segítünk!

Arról, hogy egy házasságot megment vagy végleg tönkretesz-e egy félrelépés, megoszlanak a vélemények, de tény, nagyobb a csábítás, ha könnyebben lehet partnert találni. Augusztustól a hazai csalfák élete is egyszerűbbé válik.

2014.08.01 17:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az online társkeresők nagy rákfenéje, hogy míg a regisztráltak egy része a valódi igaz szerelmet keresi - főleg a nők -, addig a többiek párkapcsolatból szeretnének ki-kikacsintgatni. Ez egyik félnek sem ideális - és most még ne keverjük bele a mit sem sejtő harmadikat -, hiszen a tartós kapcsolatra vágyót kalandorok lepik el, akik lebukása pedig sokszorosára nőhet a hoppon maradt fél bosszúszomja miatt.

Erre döbbent rá 2001-ben az Ashley-Madison.com alapítója, és hozta létre a szolgáltatást - kifejezetten házasságban vagy legalábbis (látszólag) elkötelezett párkapcsolatban élők számára. A kalandra vágyónak többé nem kell eltitkolnia szándékait, hiszen kifejezetten ezzel a céllal regisztrál, avatta be a részletekbe lapunkat Christoph Kraemer, a vállalat európai kommunikációs igazgatója.

Emberi kapcsolatok
De hogyan lett a részpiacot célzó szolgáltatásból mára a világ második legnagyobb fizetős online randioldala? Az Ashley-Madison.com sikere ugyanis megkérdőjelezhetetlen, hiszen a világ 41 országában több mint 27,5 millió taggal rendelkezik úgy, hogy - legalábbis a férfiaknak - fizetős a szolgáltatás. Nos, amint azt Kraemer elmondta a ma.hu-nak, egyszerű matematika az egész. A felnőtt, párkapcsolatok tekintetében releváns emberek több mint 80 százaléka éppen benne is él egyben, a valóban egyedülállók "csak" 15-20 százalékot tesznek ki. Tehát jóval nagyobb a megcélzott kör, akik számára jóval nagyobb biztonságot kínál az Ashley-Madison.com, mint egy "átlagos" online randevú-szolgáltató.

Az emberben óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan birkóznak meg a cégnél dolgozók a félrelépés etikai oldalával, vajon csak az üzletet látják-e az oldalban, vagy morális magyarázatuk, támaszuk is van-e. Nos, a kommunikációs igazgató osztja az osztrák Christian von Ehrenfels filozófus érveit, miszerint az ember alapvetően nem monogám (a cég mottója is ez: "Az élet rövid. Lépj félre."). Meglátása szerint az egymással elégedett, boldog embereket akkor sem lehetne szétszakítani, ha cége reklámbüdzséjét tízszeresére növelnék, csak az kapható csalfaságra, akinek egyébként is problémája van az aktuális párkapcsolatában. Kraemer érvelése szerint egy félrelépés akár meg is mentheti a házasságot, mivel így az elégedetlen fél "kieresztheti a gőzt". Persze kérdés, hogy miért nem beszéli meg partnerével a problémákat, vagy lép inkább tovább teljesen, de erre a választ nem az Ashley-Madison.com fogja megadni.

Forrás: Ashley-Madison.com

Azt azonban, hogy az érvelés jogilag támadhatatlan, jól mutatja, hogy az elmúlt 12 év alatt egyetlen egy peres eljárás nem indult a szolgáltatás ellen. Igaz, nem is lenne nagy haszna, hiszen maga az Ashley-Madison.com is csak egyetlen személyes adatot - a regisztrált e-mailcímét - tárolja, az összes többi információ megosztása önkéntes.

Technikai részletek
A szolgáltatás a napokban indul a régiónkban, Magyarországgal párhuzamosan Lengyel- és Csehországban is piacra lépett az amerikai vállalat. Használatához kreditekre van szükség, amiből egy százas csomag 10.900 forintba kerül (más országokban is nagyjából ennyi a "tarifa"). Reklámok és havidíjas előfizetés helyett tehát csak akkor kell a pénztárcába nyúlni, ha kommunikációt kezdeményez a regisztrált férfi (adott személlyel ezt követően a többi beszélgetés már ingyen van).

És hogy miért csak az uraknak kell fizetni? Kraemer elmondása szerint ennek az az oka, hogy megvédjék a női regisztráltakat az üzenetáradattól. Egy "átlagos" randioldalon - a siker hatékonyságát növelendő - a férfiak többnyire elárasztják a nőket üzenetekkel, az ő szemszögükből nézve ömlő felkérések közül pedig nehéz a megfelelő partnert megtalálni. Ha azonban pénzbe kerül a kontaktus, akkor jóval kevesebb és jobban célzott üzenet indul csak útjára.

Magyarország jó célpont?
Három indokot is megnevezett az Ashley-Madison.com európai kommunikációs igazgatója, amikor arról kérdeztük, milyen potenciált lát(nak) hazánkban. Egyrészt Magyarország hagyománykövető, vagyis - a felszínen legalábbis - tiszteletben tartja a hosszú évszázadok alatt kialakult párkapcsolati normákat. Egy ilyen közegben íratlan szabály a félrelépés kvázi tilalma. A tiltott gyümölcs pedig vonzza az embereket, vagyis részben a magyarok kíváncsiságára alapoznak.

Második érvként a hazai vallásosságot hozta fel Kraemer: mivel Magyarországon a vallásgyakorlók zömmel katolikusok, mint Olaszországban vagy Spanyolországban, ez egyfajta speciális szexuális érdeklődést is jelent. Ezt Dr. Eric Anderson, a vállalat kutatóigazgatójának - aki egyébként a brit Winchesteri Egyetem szexualitással (is) foglalkozó professzora - megállapítására alapozza, azzal támasztva alá érvelését, hogy ebben a közegben erőteljes a gyónás iránti vágy, amihez pedig bűnt kell elkövetni. És van-e élvezetesebb bűn a félrelépésnél?

Végül azt a paradoxont is megemlítette az Ashley-Madison.com pár napot hazánkban töltő szakembere, hogy a válási statisztikákat tekintve ideális terep Magyarország. Az egész Európai Unióban hazánk teljesít a legrosszabbul a házasságok tekintetében, azaz a legmagasabb a válási ráta. Ez pedig azt jelenti, hogy itthon sok a (pár)kapcsolatával elégedetlen ember. Márpedig ez az elégedetlenség csökkenthető - Kraemer szerint félrelépéssel (is).

Ön mit gondol?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.