Nem kell szenvedni a következő hetekben

Nyakunkon a parlagfűszezon - készüljön fel a panaszok kezelésére!

Hamarosan kezdetét veszi a leggyakoribb allergén növény virágzása, ráadásul az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt a szakemberek úgy vélik, az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

2014.07.28 17:29ma.hu

A parlagfű Magyarországon több mint egy millió embernek okoz roppant kellemetlen tüneteket. A növény virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, az általa okozott allergiás tünetek pedig egészen október közepéig tarthatnak. Nagyon fontos – ha a beteg korábban elmulasztotta – a napokban konzultálni a kezelőorvossal, és beszerezni a szükséges gyógyszereket.

Kezelés tűzoltás jelleggel

Ebben az időszakban, július végén már csak tüneti kezelésre van lehetőség, melynek alapját nagyrészt az antihisztaminok képezik – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A készítményeknek széles skálája hozzáférhető már, nagy részük vény nélkül kapható, de némelyekhez receptre felíratva kedvezőbb áron juthat hozzá a beteg.

A kezelés fontos részét képezik az orrnyálkahártyán ható, nem felszívódó szteroid készítmények: orrspray-k. A megfelelő szemcseppek a szemtünetek, vörösség, viszketés enyhítésében és az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelésében segítenek. Az allergiák rövidtávú kezelésének elismert része még a Rhinolight-fényterápia, melynek lényege, hogy az orrnyálkahártyát az UV-fény bizonyos tartományával bevilágítva csökkennek az allergiás tünetek. Erős panaszok esetén előfordulhat, hogy a kezelés önmagában nem elegendő, viszont mindenkinél, akár terhes kismamáknál is biztonságosan alkalmazható.

Fotó: Wikipedia

Hosszútávú megoldás is létezik

Az allergiás beteg szervezetében az allergénnel szemben specifikus immunglobulin E molekula képződik. Az allergének hatására ezek a specifikus ellenanyag molekulák a hízósejtekben olyan jelet adnak le, aminek következtében kiürülnek a mediátor anyagok – például a hisztamin –, amelyek aztán kiváltják az allergiás tüneteket – foglalja össze röviden a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin.

Az allergiák kezelésében használt antihisztamin készítmények a már felszabadult hisztamin kötődését gátolják a nyálkahártyán lévő hisztamin receptorokhoz. A kezelés mellett tehát az allergiás reakció folyamata változatlanul lezajlik, a készítmények csak a tünetek jelentkezését akadályozzák meg, a hatás tehát semmiképpen sem lehet hosszútávú.

Tartós megoldást az allergiás reakció megfékezésével érhetünk el: az allergén-specifikus immunterápia képes blokkolni a specifikus immunglobulin E képződését, ezért nem is megy végbe az allergiás reakció. A hatása hosszútávú, mely számos vizsgálat szerint nem csak a korábban panaszokat okozó allergénnel szemben érvényesül, de a kezelés a további allergiák megjelenését is segít meggátolni.

Tervezzen előre, a jövő szezon könnyebb is lehet!

A jövő évi szezonra készülve érdemes tehát a hosszútávú megoldásokat is megfontolni: az allergiás tünetek tartósan kezelhetők allergén-specifikus immunterápia segítségével. Az immunterápia az egyetlen ismert oki kezelési mód légúti allergiára – hívja fel a figyelmet a főorvosnő. Oki kezelés, tehát a probléma gyökeréhez nyúl. A betegnek nem gyógyszert kell szednie, hanem annak – nagy mértékben tisztított és standardizált – kivonatát, amire allergiás, így az immunrendszere megtanulja tünetek nélkül elviselni azt az anyagot, az allergént, ami korábban a panaszait okozta.

A 3 éves kezeléssel 10 éves tünetmentesség, vagy jelentős, 80 százalékos tünetcsökkenés érhető el. Aki jövőre kezdi a kezelést, annak legkésőbb májusig meg kell ezt tennie. A betegek tapasztalatai alapján így már a következő szezonban, a kezelés első évében is jelentős javulás észlelhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.