Lehet még rosszabb is

Több mint 2,2 milliárdan élnek rendkívüli nyomorban vagy állnak az elszegényedés szélén

Félő, hogy a pénzügyi válságok és a természeti katasztrófák miatt számuk tovább emelkedik.

2014.07.24 11:23MTI
freedigitalphotos.net/Mantas Ruzveltas

Erre figyelmeztetett az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében.

A Tokióban közzétett beszámoló a szegénység okaiként említi az élelmiszerárak emelkedését és az erőszakos összecsapások számának növekedését is.

A japán fővárosban tartott sajtótájékoztatón az UNDP illetékese azt mondta, elsődleges céljuk, hogy felvegyék a küzdelmet a növekvő egyenlőtlenséggel szemben, és hogy ne csupán minimálisra csökkentsék a rendkívüli szegénységben élők számát, hanem tartósan alacsonyan is tartsák azt.

Az ENSZ becslései szerint a globális össztermelés értékének mindössze két százalékát kellene a Földön élő szegények alapvető szociális védelmének biztosítására fordítani.

Valerie Amos, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy jelentős változtatásokra van szükség a segélyezésben is, mivel a konfliktusok és a katasztrófák egyre növekvő száma miatt nem elegendő a jelenleg folyósított pénzügyi támogatás.

A világszervezet tisztségviselői hangsúlyozták, a kormányoknak együtt kell működniük az egyenlőtlenség és a szegénység elleni harcban. A főtitkár-helyettes hozzátette: az Irakban, Szíriában vagy a világ más területein dúló válsághelyzetek miatt 2014-ben rekordnak számító 16,9 milliárd dollár értékben tett közzé az ENSZ segélyfelhívást. 2004-ben mindössze 6 milliárd dollárt tett ki ez az összeg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.