Szaúd-Arábia

Teveistálló levegőjében találtak MERS-koronavírust

A vizsgálatok megerősítették, hogy a levegőből azonosított vírustöredékek pontosan ugyanolyanok, mint amilyeneket a beteg tevében és gazdájában találtak.

2014.07.23 13:32MTI
Forrás: youtube.com

MERS-koronavírust találtak egy szaúd-arábiai teveistálló levegőjében. A farm egyik tevéje is fertőzött volt. További kutatásoknak kell megállapítania, levegő útján is terjed-e a betegség.

Az amerikai mBio online mikrobiológiai szaklapban közzétett kutatás során tavaly novemberben a szaúd-arábiai virológusok három egymást követő napon három levegőmintát gyűjtöttek egy olyan teveistállóból, amelynek 43 éves tulajdonosa a közel-keleti légúti megbetegedés (MERS) vírusának hordozója volt. Később a férfi belehalt a kórba.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az első levegőmintából a koronavírus géntöredékeit. Ugyanezen a napon a MERS-beteg férfi egyik tevéjénél is diagnosztizálták a fertőzést. További vizsgálatok megerősítették, hogy a levegőből azonosított vírustöredékek pontosan ugyanolyanok, mint amilyeneket a beteg tevében és gazdájában találtak.

A többi levegőminta azonban nem bizonyult pozitívnak, azaz nem tartalmazott vírust, ami arra utal, hogy a tevék rövid szakaszokban, hosszabb szünetekkel bocsáthatják a légtérbe a kórokozót - mondta Eszam Azar, a szaúd-arábiai Abdulaziz király Egyetem virológusa.

Korábbi vizsgálatok szerint nagyobb a fertőzés kockázata azoknál, akik tevékkel dolgoznak, és egyre gyűlik a bizonyíték arra, hogy a vírus tevéről emberre terjedhet. A virológus ezért a védőöltözék és az óvintézkedések fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy kerülni kell az érintkezést a beteg vagy vírushordozó tevékkel. Javasolta a tevetej pasztörizálását és a tevehús alapos átsütését-főzését.

A 2012-ben Szaúd-Arábiában azonosított koronavírus súlyos heveny légúti tüneteket idéz elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján eddig 834 embernél azonosították a kórokozót, és legalább 288-an haltak bele a betegségbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.