Demográfia

Akár 80 százalékkal is nőhet az időskori elhízás

Az 50 év felettiek körében 2030-ig 30-80 százalékkal nőhet az elhízottak száma Németországban.

2014.07.22 15:35MTI
Freedigitalphotos Jeanne Claire Maarbes

Christina Westphal és Gabriele Doblhammer, a rostocki demográfiai kutatóközpont munkatársai az 1999 és 2009 közötti növekvő trendből indultak ki: ha ez folytatódik, 2030-ig 80 százalékos emelkedés várható, de a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is 30 százalékos bővülésre lehet számítani.

A legutóbbi, 2009-es adat szerint az 50 év feletti németek körében már 6,1 millió az elhízott (30 fölötti testtömegindex) és 15,8 millió a túlsúlyos (25 és 30 közötti testtömegindex). A növekedés részben annak tudható be, hogy egyre több ember éli meg azt a kort, amelyben az elhízás különösen gyakori - magyarázta Christina Westphal. A csökkenő testmozgás mellett az egészségtelen táplálkozás - gyorséttermek, készételek - különösen sokat nyom a latban az elhízás szempontjából.

A kutatók szerint Németország nemzetközi összehasonlításban sem áll túl jól. Bár például Spanyolországban még nagyobb méreteket ölt az időskori elhízás, 2020-ban már Németország lehet az Európa-első. Az Egyesült Államok "babérjait" azonban várhatóan még 2030-ra sem hódítják el a német idősek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.