Sokat segíthet a magas kortizolszint

Délelőtt kezelgessük a pókiszonyt!

A különböző fóbiák kezelése hatásosabb lehet a délelőtti, semmint a délutáni és az esti órákban, mivel reggel magasabb a szervezetben a kortizol nevű hormon szintje.

2014.07.21 20:14MTI
freedigitalphotos.net/Adam Hickmott

A Saar-vidéki Egyetem szakemberei, akik hétfőn ismertették kutatásaik eredményét, emlékeztettek arra, hogy a kortizol segíti a tanulási folyamatot. A hormon szintje reggelenként sokkal magasabb a szervezetben, mint este.

"A kortizol javítja a tanulási és a gondolkodási folyamatokat, a pszichoterápia pedig nem más, mint tanulási folyamat" - fogalmazott Johanna Lass-Hennermann, az egyetem munkatársa.

A tudósok pókiszonyban szenvedő 60 beteg részvételével végezték kutatásukat, amelynek során háromórás üléseket tartottak. Harminc embert reggel 8 és délelőtt 11 óra között kezeltek, harmincat pedig délután 6 és 9 között. Egy hét, majd három hónap elteltével vizsgálták meg a résztvevőket, hogy mennyit javult a fóbiájuk.

A teszt során a pácienseknek meg kellett közelíteniük egy terráriumban lévő pókot. A kutatást megelőzően a betegek között volt olyan, aki be se tudott lépni a szobába, ahol a terrárium volt. A terápia után egyesek azonban odáig is elmentek, hogy felnyitották a terráriumot, és kézbe vették a pókot - magyarázta Johanna Lass-Hennermann.

A kezelés hatékonysága mind egy hét, mind pedig három hónap múltával jóval nagyobb volt azoknál, akik a reggeli terápián vettek részt. A kutatók most arra keresik a választ, hogy eredményeik helytállóak-e olyan összetettebb pszichológiai zavarok kezelésében is, mint a szociális fóbiák vagy a pánikbetegség.

Tanulmányuk a Behaviour Research and Therapy című folyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.