Nem is kell annyi kórházi ágy?

Magyar küzdelem a rákbetegség ellen

Jelentősen nőtt az onkológiai ellátásokra fordított összeg.

2014.07.19 08:35MTI
Freedigitalphotos hin255

A járó- és fekvőbeteg ellátásban az onkológiai betegségek ellátására tavaly mintegy 70 milliárd forintot fordítottak, a gyógyszertárakban ártámogatással kiváltott onkológiai készítmények költségei legalább 45 milliárd forintot tettek ki, tételes elszámolású gyógyszerekre 21,3 milliárd forint jutott, és más költségek mellett mintegy 9 milliárdot költöttek járóbeteg-ellátásra.

A magyarországi onkológiai ellátások finanszírozásáról készült OEP-tanulmány szerint 2013-ban 94 intézményben végeztek onkológiai járóbeteg szakellátást, 88-ban gondozást, 30 intézményben fekvőbeteg ellátást és 12-ben sugárterápiás ellátást.

Heves, Nógrád, Veszprém, Pest, Fejér és Tolna megyében az éves onkológiai ágykihasználtság a 40 százalékot sem érte el, a budapesti adat 60 százalék, a legnagyobb - 70 százalék feletti - ágykihasználtság Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében volt. Az ágyak alacsony kihasználtsága a megváltozott szakmai szemlélet következménye, a gyógyszeres kezelések nagy részét ugyanis napjainkban speciális járóbeteg ellátás keretei között végzik - írta az internetes lap.

A tanulmány készítői az erőforrások hatékony felhasználása érdekében olyan rövid-, és hosszútávra kitekintő onkológiai stratégia felállítását szorgalmazzák, amely kiterjed a megelőzésre, a szűrésre, a diagnosztikára és a kezelésre is. A napi.hu szerint az OEP a várható költségrobbanás kivédésére szükségesnek tartaná új finanszírozási technikák bevezetését is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.