El a kezekkel Káintól!

Nőtt a kivégzések száma a világon

Pedig egyre több országban nincs halálbüntetés.

2014.07.19 06:30MTI
Freedigitalphotos noppasinw

A római központú, El a kezekkel Káintól! nevű, halálbüntetést ellenző olasz csoport adatai szerint 2013-ben legkevesebb 4 ezer 106 embert végeztek ki a világon. 2012-ben 3967 emberen hajtottak végre halálos ítéletet. A növekedésben oroszlánrésze van Iránnak, ahol 15 év óta nem volt olyan sok kivégzés, mint tavaly. Irakban szintén sok dolguk akadt a hóhéroknak, 2003 óta a legtöbb.

Mindezek ellenére Kína töretlenül tartja világelsőségét: legalább 3 ezer kivégzés volt a világ legnépesebb országában tavaly, viszont nemigen emelkedett a szám tavalyelőtthöz képest. Kínában 2007 után nagyrészt jogi reformoknak köszönhetően a felére csökkent a halálos ítéletek végrehajtásának száma.

Az El a kezekkel Káintól! tudomása szerint az utóbbi másfél évben, azaz 2013 eleje óta 12 országban hagytak fel a kivégzésekkel: vagy már el is törölték, vagy még nem, de a gyakorlatban nem élnek a halállal - mint büntetéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.