Maguk a sejtek szabályoznak

Génterápiával készült "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken

A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká.

2014.07.18 17:59MTI
freedigitalphotos.net/dream designs

Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló "biológiai pacemakert" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.

A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká - idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az így kialakult saját pacemaker "hatékonyan gyógyította meg a betegséget" - mondták a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívklinika tudósai. A szakemberek olyan sertésekbe juttatták a gént, amelyek igen lassú szívritmust okozó betegségben szenvedtek.

A terápia hatására a szívizomsejtek milliárdjai közül néhány olyan speciális sejtté változott, amelyek a helyes szívritmust biztosították.

A borsszemnyi sejtsziget két héten át működött szívritmusszabályzóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét - közölte az amerikai kutatócsoport. "Elsőként programoztunk át szívsejteket élő állat szervezetében, hogy meggyógyítsunk egy betegséget" - mondta Eduardo Marban, a kutatás vezetője.

A hagyományos pacemakerek elektromos készülékek, melyeket a mellkasba ültetnek, hogy a kóros szívritmust szabályozzák. A készülék rendszeres elektronikus jeleket bocsát ki, hogy a szív szabályosan verjen. Kutatók dolgoznak azon, hogy a jövőben biológiai szívritmusszabályzók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.