Legutóbb 1995-ben volt nagyobb járvány

Csak óvatosan a horvát nyaralással!

Újra felbukkant a fertőző "egérláz" déli szomszédunk területén - már 43 beteget vittek kórházba.

2014.07.10 17:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget szállítottak kórházba vírusos vérzéses láz, ismertebb nevén az "egérláz" tüneteivel - írta a Jutárnji list internetes oldalán csütörtökön.

A fertőző betegségek klinikájának vezetője Adriana Vince, a Hina hírügynökségnek elmondta, hogy a legtöbb beteget júniusban regisztrálták, összesen 17-et.

A betegséget rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség, horvát nevén "egérláz" egérürülék érintésével, porral és más permet belélegzésével terjedhet. Emberről emberre nem átvihető. A betegeknél előbb láz jelentkezik, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel .

A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartozkodók, hegymászók, kirándulok, erdei munkások és földművesek vannak kitéve.

Horvátországban különösen a Plitvicei-tavak körüli erdőkben van mezei egerekkel teli járványövezetek, idén azonban a zágrábi hegyet a Medvednicát is ellepték a fertőzött rágcsálók.

Minden évben jelentkeznek megbetegedések. Legutóbb 1995-ben volt nagyobb járvány, akkor 120 000 beteget regisztráltak, de 2002-ben és 2012-ben is kiemelkedően sok volt a fertőzöttek száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.