Hat beteg ember a kórházban

Lépfene - több állat is elhullott már, amikor értesítették a hatóságot

Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata.

2014.07.04 14:47MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A talált húsokat megsemmisítették, a szükséges fertőtlenítéseket elvégezték.

A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és az állatorvosi ellenőrzés nélküli húsokból sajnálatos módon kaptak főzőkonyhák is.

Ezen konyhák működését felfüggesztették - tette hozzá Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos. Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban részben kezelésre, részben megfigyelésre lépfenefertőzés miatt, három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható - mondta Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos.

Az állatok tartásával, feldolgozásával összefüggő betegség lakott területet nem érint. A hat beteg közül három telepi dolgozó, egy ottani idénymunkás és az utóbbi két tizenéves fia - tette hozzá.

A szakember kitért arra, hogy a hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak, ennek ellenére mindazokat felkeresték - mintegy kétezer embert -, aki evett a fertőzött marhák húsából készült ételből. Emellett fertőtlenítettek minden olyan helyiséget, magánlakást, főzőkonyhát, amely a fertőzött hússal kapcsolatba kerülhetett.

Péter István a szabálytalanságokat firtató kérdésre válaszolva elmondta: az állattartók a megbetegedésekről nem értesítették az állatorvost, és a közfogyasztásra szánt állatot nem vágóhídon vágták le. A konyhák üzemeltetői pedig ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre.

A szabálysértésük miatti bírság elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntető feljelentést is tett a rendőrségen.

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte az MTI-vel: a pénteken érkezett feljelentése alapján ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárásban vizsgálják az eset körülményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.