Nem csökken a szerek hatalma

2012-ben világszerte körülbelül minden 200. ember volt drogfüggő

Az előző évhez képest 2012-ben sem csökkent érdemben a drogfogyasztás: nagyjából ugyanannyian, vagyis mintegy 243 millióan nyúltak kábítószerhez világszerte, és körülbelül a Föld minden kétszázadik lakója volt drogfüggő.

2014.06.26 19:01MTI
freedigitalphotos.net/zole4

Yury Fedotov, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) igazgatója Bécsben, a beszámolóról szóló sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a drogfogyasztók egészségére - különösen az injekcióhasználókéra és a HIV-fertőzöttekére.

"Az elmúlt években minden hatodik drogfüggőből csupán egynek volt lehetősége terápiára" - mondta Fedotov, majd hozzátette, 2012-ben mintegy kétszázezren haltak meg kábítószerek miatt.

A jelentésből kiderül, hogy az amfetaminok fogyasztása jelentősen, 34 millió felhasználóra nőtt 2012-ben, és ezzel a szintetikus szerek második helyre kapaszkodtak fel a legelterjedtebb kábítószerek listáján.

A hatóságok mintegy 144 tonna amfetamin alapú drogot vontak ki a forgalomból, nehézkes azonban a harc a hasonló kábítószerek ellen, mivel a gyártók mindig újabb összetételű anyagokat dobnak piacra.

Mintegy 178 millió fogyasztóval a marihuána számít a világ legelterjedtebb szerének, az előző évhez képest azonban összességében visszaesett a használata 2012-ben. A jelentés a cannabis amerikai és uruguayi részleges legalizálását azonban még nem vehette figyelembe.

Az ópiumalapú anyagok termelésénél nagymértékű növekedést mutatott ki a világszervezet: az ópium világszerte legnagyobb előállítójának számító Afganisztánban 36 százalékkal 209 ezer hektárra nőtt a máktermelő terület, és átlagosan 16 millióan fogyasztottak ópiumot 2012-ben.

Ezzel szemben világszerte visszaesett a kokaintermelés: a szervezet adatai szerint a jelenlegi, 133 700 hektáros kokaültetvények számítanak az eddigi legalacsonyabb értéknek a termőterület kiterjedését tekintve.

Dél-Amerikában ezzel párhuzamosan mind a kokainfogyasztás, mind a csempészet visszaesett. A dizájnerdrogok és pszichotikus szerek eladásai azonban újból szárnyra kaptak, amelyet a jelentés azzal magyaráz, hogy az interneten viszonylag könnyű beszerezni az egyes, ártalmatlannak tűnő, de kábítószerként is használatos termékeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.