Félelmetes állapot

Stroke-nak tűnik, de mégsem az: TIA lehet a kezeletlen magasvérnyomásból

A stroke-hoz hasonló TIA félelmetes állapot annak ellenére, hogy tünetei viszonylag rövid időn belül megszűnnek. Vizsgálatok szerint a magas vérnyomás jelentősen hozzájárul kialakulásához, és akár végzetes is lehet.

2014.06.24 18:29ma.hu

Ijesztő tünetek

A TIA (Transitoricus Ischaemias Attack) a szélütéshez hasonló neurológiai tünetegyüttes, azonban ebben az esetben a panaszok 24-72 órán belül nyomtalanul megszűnnek. Az állapotot leggyakrabban a nyaki erek szűkülete, meszesedése, vérrögösödése okozza, ami akadályozza a vér szabad áramlását. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája hozzátette, hogy ha a TIA azonos tünetekkel ismétlődik, akkor az állapot hátterében az érfalon képződött vérrögről leszakadt darabka vagy koleszterin-lerakódás miatt kialakult lágy plakkok állnak.

Amennyiben a keringés normalizálódik, úgy a tünetek megszűnnek, viszont az állapotot komolyan kell venni, hiszen nem ritka, hogy ezt követően súlyosabb, akár életet veszélyeztető stroke alakul ki. Egy friss kutatás szerint a TIA-n átesett betegek 10-15 százalékánál 3 hónapon belül következik be szélütés!

Tünetek

• múló beszéd- vagy látászavar
• erős fejfájás
• szédülés
• izomerő csökkenése

Fotó: freedigitalphotos.net/markuso

A TIA és a magas vérnyomás kapcsolata

A TIA egyik fő rizikófaktora a tartósan fennálló magasvérnyomás. Ennek oka, hogy a nem megfelelően kezelt hipertónia az ér belső felszínén eleinte mikroszkóppal látható sérülést okoz. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, és emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be – magyarázza dr. Kapocsi Judit. A doktornő hozzátette, hogy ez kialakulhat a test bármely részén, így a nyak és az agy ereiben is, TIA-t okozva.

A TIA további hajlamosító tényezői

• dohányzás
• elhízás
• szív-érrendszeri betegségek
• túlzott stressz

Előzze meg a súlyosabb problémákat!

Mind a TIA, mind pedig a stroke kialakulásának esélye minimalizálható lenne a vérnyomás normalizálásával, mégis sok esetben bekövetkezik a katasztrófa. Ennek oka, hogy a betegek nagy része nem is tud az állapotáról, mivel sokszor nem hívják fel rá konkrét tünetek a figyelmet. Éppen ezért nem ritka, amikor egy TIA utáni kivizsgáláson derül fény a problémára.

A komoly zavarok elkerülése érdekében érdemes rendszeresen 24 órás vérnyomásmérést kérnie, különösképp akkor, ha egyéb hajlamosító tényezőkkel is rendelkezik. Ezzel a speciális, otthon hordható készülékkel már a legkisebb ingadozás is megfigyelhető, így a kezelés mihamarabb elkezdhető. Ez leggyakrabban gyógyszeres terápiával történik, amit életmódorvoslás egészíthet ki, melynek segítségével a tablettaszedés minimálisra csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.